Nové stanoviště vodní záchranné služby na Hracholuskách

obrazek
30. května 2011 08:47, aktualizováno 07:47,

Dne 28.5.2011 v dopoledních hodinách byla slavnostně otevřena stanice Vodní záchranné služby na Hracholuskách nedaleko Plzně. Vodní záchranáři, s nimiž již vloni navázala těsnou spolupráci Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, tak budou na této přehradě v letním období zajišťovat službu první pomoci pro turisty a návštěvníky této hojně navštěvované rekreační oblasti.
„Díky zprovoznění nového výjezdového stanoviště vodní záchrané služby se rychlá pomoc přiblíží lidem. Zrychlí se tak poskytnutí odborné pomoci a převoz do zdravotnického zařízení. Děkuji všem, kteří se o zprovoznění zasloužili a přeji hodně úspěšných zásahů a zachráněných životů,“ řekl při zahájení radní Václav Šimánek. 
„Vodní záchranáři tak na přehradě Hracholusky budou opět nepřetržitě v období letních prázdnin zabezpečovat první pomoc všem, kteří se ocitnou v přímém ohrožení života. Díky navázání těsné spolupráce Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje a vodních záchranářů z loňského roku, bude také letos plně zabezpečena pro všechny návštěvníky a obyvatele oblasti kolem přehrady včasná a rychle dosažitelná odborná první pomoc,“ vysvětlil ředitel Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje Roman Sviták.
Díky této spolupráci se tak vodní záchranáři stali pro Zdravotnickou záchrannou službu Plzeňského kraje „First respondery“. To v praxi znamená, že vodní záchranáři díky tomu, že jsou školeni v úkonech první pomoci a vykonávají hlídkovou činnost na této přehradě, zajišťují tak včasné poskytnutí první pomoci zraněným či ohroženým lidem a to ještě před příjezdem jejich profesionálních kolegů ze záchranné služby s nimiž jsou v těsném kontaktu. Díky tomu tak dochází ke zkrácení jak času dojezdů záchranářů k ohroženým lidem, stejně tak především i k rychlejšímu zabezpečení pomoci.
„First respondery jsou běžně označovány ty osoby, které absolvovaly kurzy první pomoci na vyšší úrovni a jsou členy neziskových sdružení se záchranářským zaměřením. Právě spoluprací s vodními záchranáři, působícími na Hracholuskách, došlo k vytvoření unikátního a vysoce funkčního propracovaného systému poskytování první pomoci v této oblasti,“dodal manažer manažer vnějších vztahů ZZS PK Michal Šebek.

slavnostní otevření stanoviště: V.Šimánek, R.Sviták

ukázka záchranné akce

radní V.Šimánek při ukázce resuscitace