Nový dalekohled v Rokycanech

obrazek
14. dubna 2008 16:18, aktualizováno 15:18, Mgr. Jana Filípková
 

 

Ve středu 16. dubna od 19.00 hodin se za účasti člena Rady Plzeňského kraje Mgr. Martina Baxy uskuteční v objektu Hvězdárny v Rokycanech slavnostní instalace nového dalekohledu Celestron TSC / PW CDK-20 Astrograph.

Hvězdárna v Rokycanech je jednou ze 13 příspěvkových organizací v oblasti kultury zřizované Plzeňským krajem.

Hvězdárna díky finanční podpoře z rozpočtu Plzeňského kraje ve výši 1,2 miliónů korun získala téměř po půl století nejen nový moderní přístroj, který nahradil původní dalekohled, ale došlo i k významným stavebním změnám a úpravám samotné hvězdárny. Jedná se hlavně o opravu střechu, která byla přebudována na pozorovací terasu, rekonstrukci přednáškového sálu, úpravu výstavních prostor či vybudování chatek v areálu hvězdárny.

Nový dalekohled pochází z dílny firmy Celestron, vlastní konstrukci teleskopu provedla firma PlaneWave (USA). Jedná se o zrcadlový dalekohled typu Cassegrain s korekci Dall-Kirghamova systemu. Hlavní zrcadlo má průměr 508 mm a ohnisko 3454 mm. Přístroj bude využíván nejenom pro popularizaci astronomie, ale i pro odborné práce v oblasti zákrytu hvězd tělesy sluneční soustavy, kterým se Hvězdárna v Rokycanech dlouhodobě věnuje. Dalekohled je umístěn na masivní paralaktické montáži, kterou dodala italská firma 10Micron.

Celková cena zařízení se blíží částce 1,5 miliónů korun, z čehož Plzeňský kraj poskytl ze svého rozpočtu částku 1,2 mil. korun v podobě účelové investiční dotace.