Obce Plzeňského kraje umožnily bydlení azylantům

obrazek
08. prosince 2004 15:46, aktualizováno 14:46, Mgr. Jana Filípková
  

Stejně jako v loňském roce se i letos obce Plzeňského kraje mohly zapojit do Státního integračního programu (dále jen SIP) v oblasti zajištění bydlení azylantům. SIP vyhlašuje Ministerstvo vnitra ČR[1] a umožňuje obcím získat dotace na rozvoj infrastruktury bydlení a rekonstrukci nabídnutého bytu. V letošním roce byla nově  vyhlášena i tzv. varianta č. 2 SIP. Ta umožňuje azylantovi, který si sám zajistí bydlení, získat dotaci na nájemné. Cílem SIP je napomoci cizincům s uděleným azylem dle zákona 325/1999 Sb., o azylu, ve znění pozdějších předpisů, s integrací do české společnosti formou nabídky obecního bytu.

Zatímco v loňském roce se do programu nezapojila žádná obec, v roce 2004 využilo této možnosti pět obcí Plzeňského kraje. Jeden byt nabídly Horažďovice, Klatovy, Plzeň a Rokycany, dva byty poskytly Přeštice[2].

Vzhledem k náročnému postupu při realizaci programu se v letošním roce podařilo obsadit jen dva integrační byty, a to v Klatovech a v Plzni. Jedno nájemní bydlení si, podle varianty č.2, v Plzni nalezl azylant sám. Plzeň, je tak jedno z prvních měst v ČR, které zrealizovala variantu č. 2. Jeden byt byl Ministerstvem vnitra ČR odmítnut jako nevyhovující k danému účelu. Do ostatních integračních bytů se letos nepovedlo nalézt vhodné azylanty.  Z integračních středisek se letos do nového bydlení v Plzeňském kraji přestěhuje osm azylantů.

Bližší informace o genezi tohoto programu naleznete na webových stránkách Ministerstva vnitra České republiky http://www.mvcr.cz/uprchlici/intupr.html.



[1] Za předpokladu uzavření smluv lze konstatovat, že kvótu programu letos splnil Pardubický kraj, přesáhly ji Jihomoravský kraj, Moravskoslezský kraj, kraj Vysočina, Olomoucký, Liberecký a Ústecký kraj a významně ji přesáhlo hlavní město Praha, které poskytlo nabídku 14 bytů pro 40 azylantů. Dále byly realizovány nabídky Královéhradeckého, Plzeňského kraje a jedna nabídka Jihočeského kraje. Naproti tomu Středočeský kraj, Zlínský kraj a Karlovarský kraj nezajistily ani jednu nabídku obce vhodnou k integraci azylantů v roce 2004.

Pokud se podaří uzavřít všechny smlouvy o poskytnutí účelové neinvestiční dotace na integraci azylantů, bude v tomto roce v celé České republice integrováno v oblasti bydlení 111 azylantů (azyl byl zatím udělen 114 osobám). V loňském roce bylo v oblasti bydlení integrováno pouze 39 azylantů.  

[2] Výše dotace ze státního rozpočtu na jednoho azylanta dosahuje max. výše 150 000,- korun.