Obrazy vzniklé v Plasích se představují v Insbrucku

obrazek
07. července 2006 10:43, aktualizováno 09:43, Mgr. Jana Filípková
 

 

V pondělí 3. července se radní PK pro oblasti kultury a památkové péče Mgr. Martin Baxa zúčastnil slavnostního zahájení výstavy „Johannes von Nepomuk - Der Heilige Mitteleuropas“, které se uskutečnilo v Museu Stift Stams nedaleko Innsbrucku.

Výstava je již devatenáctou v řadě jako součást projektu „Velkoplošná malba současných evropských umělců - SANCTUS IOANNES NEPOMUCENNA MEDIOEUROPAENSIS“, který organizují manželé Anna a Karel Kocourkovi. Jedná se o unikátní evropský projekt, v jehož rámci vytvořilo 41 umělců z 12 zemí 54 obrazů, a to na tzv. „permanentním sympoziu“ konaném v letech 1999 - 2004 na území Plzeňského kraje v klášteře Plasy.

Tyto velkoplošné malby jsou prezentovány na výstavách po celé Evropě, často ve velmi prestižních výstavních prostorách. „Výstava ve Stamsu zahrnuje vedle velkoplošné malby také expozici velkoformátových fotografií, včetně dokumentace průběhu nepomucenského sympozia a pohledů na již realizované výstavy a na sochy Jana Nepomuckého z různých míst Evropy“ dodává k výstavě Mgr. Martin  Baxa.

Základní ideou projektu je teze, že kulturní prostor střední Evropy si lze představit jako oblast, kde lidé znají Jana Nepomuckého, kde je uctíván a kde se nacházejí obrazy a sochy tohoto světce. Podle pořadatelů světec ztělesňuje spojovací články, jakými jsou dějiny, kultura a tradice i společně sdílené hodnoty a představuje jeden ze základů nového evropského domu.

 

 Ze slavnostního zahájení výstavy

 

            Slavnostní mše před samotnou vernisáží

 

 

 

            Ze slavnostního zahájení výstavy

 

            Ze slavnostního zahájení výstavy