Opět na poslední chvíli...

obrazek
15. července 2005 13:36, aktualizováno 12:36, Mgr. Jana Filípková
 

  

            Pracovníci Odboru dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Plzeňského kraje musí bohužel opět konstatovat, že někteří dopravci, kteří provozují silniční dopravu autobusy, tahači nebo nákladními vozidly o celkové hmotnosti vyšší než 3,5 tuny s výjimkou speciálních vozidel na základě koncese, nechávají opět na poslední chvíli splnění každoroční povinnosti „prokázat finanční způsobilost“ nejpozději do 31. července v souladu s ustanovením § 4a zákona č.111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů.

            Potvrzení finanční způsobilosti vydává na základě písemné žádosti dopravce příslušný dopravní úřad tj. pro dopravce – fyzické osoby s trvalým pobytem a právnické osoby se sídlem na území Plzeňského kraje Odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu Plzeňského kraje se sídlem Škroupova 18, Plzeň.

            Žádost je nutno podat na stanoveném tiskopisu, který lze vyzvednout na uvedeném odboru nebo získat na internetových stránkách Plzeňského kraje www.kr-plzensky.cz po volbě Doprava – Dopravci – Finanční způsobilost dopravce – Žádost o vydání potvrzení FZ. Zde jsou zveřejněny i základní informace nutné ke splnění této povinnosti.

           

            Někteří dopravci opět nevzali na vědomí doporučení, aby žádosti podali do konce května v případě podání daňového přiznání v termínu březen, a v červnu a červenci pak dopravci podávající daňové přiznání v termínu červen.

 

            Dopravci se tímto vystavují časovým problémům při řešení finanční způsobilosti
ve zbývajícím období a souvisejícím dopadům v případě nesplnění této povinnosti.