Otázka propouštění zahraničních pracovníků

obrazek
12. února 2009 17:33, aktualizováno 16:33, Mgr. Jana Filípková
 

 

 

Ve čtvrtek 12. února se na podnět hejtmanky Plzeňského kraje Milady Emmerové  uskutečnila koordinační porada k problematice propouštění zahraničních pracovníků v důsledku hospodářské krize na území kraje za účasti kompetentních složek jako jsou zástupci Ministerstva vnitra ČR, cizinecké policie, úřadů práce, policie ČR, celní správy, ale i za přítomnosti představitelů Plzeňského kraje, obcí, Krajského úřadu Plzeňského kraje či neziskových organizací.

„Jsem si vědoma, že na základě platné legislativy kraj nemá v této problematice příslušné pravomoce, které by mu umožňovaly zasáhnout do oblasti zaměstnávání cizinců (jedná se o cizince tzv. třetí země, tedy ze země ležící mimo EU) . Nicméně situace nám není lhostejná, jak s ohledem na kompetentní orgány, tak především na postižené zahraniční pracovníky. O tom svědčí i dnešní setkání; vytvoření a vedení interdisciplinární koordinační skupiny pro prevenci a řešení této problematiky“, prohlásila hejtmanka Plzeňského kraje.

Podle Poradny pro cizince a uprchlíky na Plzeňsku v současné době přichází o možnost výdělku 100 – 200 zahraničních pracovníků týdně. Někteří propuštění cizinci se nechtějí vracet domů a jejich případná ztráta zaměstnaní může mít dopad na nárůst majetkové a násilné trestné činnosti. Také Krajský úřad Plzeňského kraje se snaží tento stav v oblasti prevence kriminality a protidrogové prevence ve spolupráci s dalšími institucemi monitorovat.

Celosvětovým dopadem hospodářské krize je celá tato situace umocněna a je nutné zaujmout aktivní přístup k rodícímu se problému. Tato problematika musí být řešena především na úrovni obcí a měst, které k tomu mají patřičné pravomoce.

„Přesto věřím, že se nám podaří přijmout adekvátní opatření k vytvoření funkčního systému, který by na základě předem stanovených kompetencí a pravomocí jednotlivých orgánů a organizací umožnil okamžitou reakci na vznikající situaci“, doplňuje Milada Emmerová.

 

Pohled do Jednacího sálu ZPK

                            Pohled do jednacího sálu