Otevření nemocnice v Plané?

23. února 2004 11:52, aktualizováno 10:52, Mgr. Jana Filípková
 

 

Města a obce z Tachovska začaly koncem srpna usilovat o obnovení provozu nemocnice v Plané, jejímž zřizovatelem je od roku 2003 Plzeňský kraj.

Plzeňský kraj se nestaví záporně proti této iniciativě, ale je nutné si uvědomit,  že znovuotevření plánské nemocnice je dlouhodobou a především finančně náročnou záležitostí.

 

První setkání na toto téma proběhlo na konci října 2003 (konkrétně 29.10.2003). Obě strany se dohodly, že města a obce na Tachovsku vytvoří právní subjekt – sdružení či právnickou osobu - jako partnera kraje, a dále že kraji předloží projekt, studii proveditelnosti a finanční plán možného otevření nemocnice v Plané. 

 

Dle této dohody obce a města na Tachovsku vytvořily právní subjekt – Svazek obcí nemocnice Planá.  Představenstvo svazku se ve středu 11. února 2004 sešlo s hejtmanem a dalšími představiteli kraje.  Na tomto jednání ale zástupcům kraje předložili zcela hrubý, a i dle slov zpracovatele Pavla Knopa, orientační nástin svého záměru.

Projekt, studii proveditelnosti a finanční plán, jak bylo na konci minulého roku dohodnuto, bohužel nepředložili!

 

Bez předložení těchto dokumentů nelze vést další seriózní jednání. Plzeňský kraj se obává, že za této situace by plán Svazku obcí nemocnice Planá mohl skončit tak, jak tomu bylo v minulosti, kdy zřizovatelem  byl stát. Tedy velkým zadlužením a nuceným zavřením.

Je nutné provést seriózní zpracování projektu s co největší mírou objektivity a posouzením možného reálného scénáře, včetně finančních nákladů a finančních zdrojů jako jejich krytí.

 

Plzeňský kraj si také nechává vypracovat externí studii, která zmapuje, co by pokus o znovuotevření nemocnice mohl přinést, jaké lze očekávat problémy a rizika, finanční náročnost apod. Dle smlouvy by měla být studie dokončena do poloviny února.