Otevřený dopis hejtmanky Plzeňského kraje

27. ledna 2009 08:49, aktualizováno 07:49,
 Vážení spoluobčané,

 

dovolte mi, abych vás ještě jednou pozdravila na prahu nového roku 2009 a abych vám ještě jednou poděkovala za to, že Česká strana sociálně demokratická vyhrála krajské a senátní volby i v Plzeňském kraji. A poněvadž jste nás tímto obdařili velikou důvěrou, jistě očekáváte, jak budeme plnit naše volební sliby. Leccos se již podařilo naplnit, a to např. vyjádřit nesouhlas s umístěním radaru na území České republiky…

Nyní jsou však aktuální poplatky za zdravotní péči a jejich neplacení v krajských nemocnicích. Které to jsou nemocnice, to uvedu na závěr.

Mnozí z vás jistě pocítili „na vlastní kůži“, jaké nesnáze zavedení těchto poplatků Topolánkovo vládou přineslo. Zvyšování spoluúčasti nemocných lidí na financování zdravotní péče od 1. 1. 2008 bylo nepochopitelné obzvlášť v období, kdy zdravotní pojišťovny měly tehdy přebytek prostředků ve veřejném zdravotním pojištění. To však byla zásluha mnoha opatření předchozí Paroubkovy vlády. Na jejich návrhu a realizaci jsem se podílela i já se svými spolupracovníky z ministerstva zdravotnictví, kterým tímto ještě jednou děkuji za intenzívní a účinnou spolupráci. Ujišťuji vás, že bez podpory tehdejšího předsedy vlády Jiřího Paroubka a stranických kolegů v této vládě by se nic z toho nepodařilo prosadit a realizovat. V mém tehdejším zadání, v tzv. DESATERU, nechyběla zásada, že se nesmí zvyšovat spoluúčast nemocných.

Jinými slovy: v současné době nejde jen o plnění volebního slibu, ale jde o odstranění toho, co jsme nikdy nechtěli zavádět. Poplatky totiž představují jak narušování samotného principu solidárního veřejného zdravotního pojištění, tak se také nevhodně podepisují na dostupnosti zdravotní péče pro ty nejpotřebnější. Hlavně se jedná o seniory a o rodiny s dětmi.

Zdravotní péče usiluje svými pokroky o prodlužování lidského věku, ale Julínkova tzv. regulace jde proti tomuto chvályhodnému úsilí a ztrpčuje život především seniorům. Když si má totiž důchodce v naší době rozmýšlet, zda si raději vyzvedne léky na svoje neduhy anebo si má nakoupit zdražené potraviny, pak je volba jasná. Když nic zatím nebolí a zvyšování nájemného a energií jej z bytu zatím nevyhání, tak je potlačení hladu na prvém místě…

Náš volební slib plníme s vědomím, že zatím nejde o systémové opatření. To bude realizováno až poté, co Senát potvrdí rozhodnutí poslanců v Parlamentu, tj. zrušení všech poplatků bez rozdílu. Pokud se tak nestane, bude to jistým signálem, že ani nová paní ministryně zdravotnictví, která prodělala tu nejtěžší školu života, tj. závažné onemocnění, nehodlá poplatky zrušit a nepostaví se tak na stranu spravedlivého rozhodování.

Postupy v jednotlivých krajích jsou relativně rozdílné. To nepovažujte za výraz jakési nejednoty sociálnědemokratických hejtmanů. To chápejte jako důsledek rozličné kombinace různých typů zdravotnických zařízení v tom kterém kraji, tj. jde v zásadě o nemocnice krajské, státní, soukromé, městské, církevní.

Náš slib se týkal nemocnic a lékáren tzv. krajských, což jsou v podstatě ony bývalé okresní. V našem kraji jde celkem o šest zařízení v majetku kraje, převedených kdysi na obchodní společnosti: nemocnice v Domažlicích, v Rokycanech, ve Stodě, v Klatovech, v Horažďovicích a nemocnice sv. Anny v Plané. Metodický pokyn o konkrétním provádění úhrady poplatků bude ještě v tisku uveřejněn v nejbližších dnech.

Jestliže už vyšel v Mladé frontě článek, kde je již předem vyjadřován odpor jen k částečnému rušení poplatků, pak vyzývám například tiskovou mluvčí Fakultní nemocnice Plzeň, paní Renatu Jenšíkovou: „Vždyť Vy sama asi víte nejlépe, na koho byste se měla obrátit – ano, na Vaše kolegy z ODS ze Senátu a z Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky !“. I na těch nyní závisí, zda jejich zvednutí ruky umožní rušení poplatků. Pokroková vláda na Slovensku již toto učinila…

 

Milí spoluobčané, ujišťuji Vás, že své sliby budeme nadále plnit. Že si vážíme vaší důvěry, což představuje zároveň přijetí vysoké odpovědnosti za naše postupy a činy. Budeme se přednostně věnovat koncepci a účelné organizaci zdravotní péče v našem kraji. To bude ten pravý zdroj účelně vynaložených prostředků z veřejného zdravotního pojištění. V tzv. informačním skladu na Krajském úřadu PK po našich předchůdcích tento klíčový materiál neexistoval a neexistuje! Vždyť na mapě Plzeňského kraje byly zatím vyznačeny jen a jen nemocnice soukromé a lůžková zařízení ve vlastnictví kraje. Takže nějaká fakultní nemocnice, které se paní Jenšíková nepřímo právem zastává, ta tady není!!! Ptáte se jak je to možné? Ústy našich oponentů však jistě zaznívá to „pravé“ zdůvodnění: „Inu, majetek je majetek. A že má sloužit k zajištění zdravotní služby? No tak, budiž, ale i tady jsou přece peníze až na prvém místě, že?“

 

                                                                       Milada Emmerová

 

 

25. 1. 2009