Památková péče v Plzeňském kraji

obrazek
02. března 2005 14:38, aktualizováno 13:38, Mgr. Jana Filípková
 

 

Ve čtvrtek 3. března se od 10.00 hodin v přednáškovém sále Západočeského muzea v Plzni uskuteční pracovní setkání tematicky zaměřené na zachování a zhodnocení památkového a historického stavebního fondu  Plzeňského kraje.

Součástí programu budou následující body:

- problematika památkové péče - profesor PhDr. Mojmír Horyna + další  pozvaní odborníci             

- tvorba prostředí, ochrana historického obrazu sídel  s plošnou památkovou ochranou

- lidová stavební kultura v Plzeňském kraji  - prezentace publikace „Lidová architektura“

- dotační tituly vyhlášené Plzeňským krajem  pro oblast památkové péče pro r. 2005

„Věřím, že připravované setkání odborných pracovníků, starostů příslušných obcí apod. se stane jedním z krůčků ke zlepšení komunikace zainteresovaných subjektů a přinese zdokonalení plošné ochrany vesnických sídel v Plzeňském kraji. Významným faktorem, který ovlivňuje celkovou úroveň památkové péče, je i otázka financování. Jsem přesvědčen, že účastníci jednání přivítají podrobné seznámení s dotačními tituly vyhlášenými Plzeňským krajem pro oblast památkové péče pro rok 2005“, prohlásil radní pro kulturu a památkovou péči Plzeňského kraje Mgr. Martin Baxa.

Pro účastníky semináře je zajištěna prohlídka výstavy „Tajemná Indonésie – tamtamy času“,  která se koná v 1. patře  budovy Západočeského muzea v Plzni. Účastníci setkání obdrží i publikaci „Lidová architektura - Vesnické památkové rezervace a zóny, krajinné památkové zóny v Plzeňském kraji“ vydanou Plzeňským krajem ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, územním odborným pracovištěm v Plzni v roce 2004.