Paměť krajiny

obrazek
25. března 2008 15:21, aktualizováno 14:21, Mgr. Jana Filípková
 

 

 

V pondělí 31. března od 16.00 hodin se za účasti radního Plzeňského kraje pro oblasti kultury a památkové péče Mgr. Martina Baxy uskuteční  slavnostní křest knihy "Paměť krajiny II" autorů Ireny Bukačové a Jiřího Fáka v prostorách Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici.

„Paměť krajiny II – soupis drobných památek Kralovicka a Žihelska“ vyšel v roce 2007 za finanční podpory Plzeňského kraje, kdy z krajského rozpočtu byla vyčleněna částka ve výši 120 000 korun. Kniha je věnována 27 obcím, přináší podrobné informace o více jak dvou set památkách, které dokládají vývoj zdejšího území za posledních pět století. Zachycuje osudy městeček, vesnic, ale i obyvatel severního Plzeňska, které zůstaly vepsány do krajiny prostřednictvím kapliček, křížků, křížových kol, pomníčků, kamenných soch apod. Čtenář zde najde abecedně podle obcí seřazené památky doplněné odborným popisem, historií, fotografií a určení polohy pomoci GPS. Kniha je určena nejen zájemcům o regionální historii, ale i obyvatelům obcí a těm, kteří na svých vycházkách po starých cestách chtějí poznat romantickou lesnatou a kamenitou krajinu kolem Žihle a Tisu u Blatna nebo kraj v okolí Kralovic, d o kterého se na trvalo vepsalo staleté hospodaření plaského kláštera.

Publikace navazuje na první díl vydaný v roce 2006 mapující drobné památky manětínsko – nečínského regionu.

Vydané knihy jsou součástí dlouhodobého projektu Muzea a galerie severního Plzeňska realizované ve spolupráci s mikroregiony severního Plzeňska a za podpory Plzeňského kraje. Další připravované díly budou dokumentovat památky na Kožlansku a Chříčsku, památky Plaska, Bezvěrovska a Úterka, Dolnobělska, okolí Plzně, Nýřanska a Touškovska.