Petr Smutný se stal členem řídící skupiny ENCORE

obrazek
04. listopadu 2010 09:56, aktualizováno 08:56, Mgr. René Zeithaml

Radní Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Petr Smutný se stal v červnu tohoto roku členem řídící skupiny ENCORE (Konference evropských regionů o životním prostředí). Jedná se o skupinu evropských regionů spolupracujících v oblasti ochrany životního prostředí.
Mezi členy ENCORE se Plzeňský kraj zařadil podepsáním Valencijské charty, která stanovuje obecný postoj signatáře k ochraně životního prostředí. K podpisu došlo na konferenci ENCORE v polském Olštýně 11. června 2010. Poté byl Petr Smutný přizván stát se i členem řídící skupiny ENCORE. „Snahou je, aby byly v řídící skupině zastoupeny alespoň jedním regionem všechny členské státy EU. Plzeňský kraj je jediným regionem České republiky, který Valencijskou chartu podepsal“, upřesňuje Petr Smutný. Na vedení ENCORE se vždy podílí dva regiony, k obměně dochází po dvou letech. Spolupředsednictví v období 2010 - 2012 má na starosti nizozemský region Drenthe, kde se bude konat v roce 2012 další konference a polské Varmijsko   mazurské vojvodství, které pořádalo v červnu poslední konferenci.
Řídící skupina ENCORE se schází většinou dvakrát ročně. Poslední jednání se uskutečnilo ve dnech 14. a 15. října 2010 v baskickém Bilbau, poprvé také za účasti Plzeňského kraje. Petr Smutný zde představil formou prezentace koncepci životního prostředí kraje, jeho priority, cíle, úspěchy, ale i problémy. „Projevovaný zájem o spolupráci ze strany ostatních regionů byl značný“, říká Petr Smutný. Mezi členy řídící skupiny patří např. Bavorsko, Severní Porýní – Vestfálsko, Aragonie, Baskicko, Toskánsko, Korutany, Västra Götland, Jämtland aj. Úspěchem je také skutečnost, že se další jednání řídící skupiny ENCORE bude konat v březnu příštího roku v Plzeňském kraji.
Konkrétním důsledkem setkání těchto regionů může být také příklad čerstvě plánované spolupráce mezi Ekocentrem Spálené Poříčí a jedním z  příhraničních bavorských environmentálních středisek pod záštitou Plzeňského kraje a Svobodného státu Bavorsko“, dodává Petr Smutný.
Řídící skupině se v Baskicku naskytla výborná příležitost navštívit Euskadi centrum biodiverzity, jež se nachází v nádherné Biosférické rezervaci Urdaibai, což byla první oficiálně chráněná oblast autonomního společenství Baskicka. Euskadi centrum bidodiverzity originálním a velmi poutavým způsobem pomáhá veřejnosti porozumět tématům spjatých s biodiverzitou a přírodou obecně. Zábavnou formou pracuje také s dětmi, např. formou workshopů, her, představení či dílen.
ENCORE (Environmental Conference of the Regions of Europe – Konference evropských regionů o životním prostředí) je platformou regionálních ministrů či radních pro životní prostředí a dalších politických představitelů zemí EU, která vznikla v roce 1993. Konference se konají každé dva roky. V mezidobí konání konferencí se pravidelně setkávají politici členských regionů, ke spolupráci dochází také v rovině pracovních skupin (Voda, Klimatické změny, Biodiverzita), časté jsou také bilaterální spolupráce mezi jednotlivými regiony.
Každoročně jsou zástupci ENCORE přijímáni Evropským komisařem pro životní prostředí.

 

Jednání řídící skupiny ENCORE

 

Řídící skupina - Guggenheim Museum v Bilbao

 

Řídící skupina - Euskadi centrum biodiverzity

 


Petr Smutný při návštěvě centra biodiverzity