Plzeňská zoo otevřela africké a asijské expozice

obrazek
07. července 2010 13:44, aktualizováno 12:44,

Ve středu 30.6. v plzeňské zoo slavnostně otevřeli nové africké expozice vybudované za přítomnosti řady významných hostů včetně náměstka hejtmanky Plzeňského kraje Ivo Günera a radního Václava Šimánka. Náměstek Grüner byl při slavnostním otevření expozic jedním ze „střihačů“ pásky : „Přeji plzeňské zoologické zahradě více radostných událostí , jako je ta dnešní a stále víc spokojených návštěvníků, protože je na co se dívat.“
Rozsah výstavby s rozlohou čtyři hektary nemá co do počtu expozic v historii českých zoo obdoby. Výstavba afrických expozic přišla na150 milionů korun; většina peněz šla z evropských dotačních fondů.
V nových expozicích návštěvníci uvidí obyvatele afrického deštného pralesa, africké savany a asijských stepí. "Do Plzně poprvé přijela velká zvířata jako žirafa Rothschildova, nosorožec indický, hrošík liberijský, gepard súdánský, prase savanové, gazela perská nebo panda červená," vyjmenoval nové obyvatele zoo ředitel Jiří Trávniček.
V zoo vyrostly tři velké pavilony, stáj velbloudů, pavilonky pro pandy, ptáky, a prasata. Rekonstrukcí prošla také velká voliéra v blízkosti hlavní pokladny.

Plzeňský kraj přispěl na závěrečné práce související s dokončením Afrických a asijských expozic částkou 30 tis.korun.

náměstek Ivo Grüner při slavnostním úvodu

samec Quido zapůjčený ze zoo v Olomouci