Plzeňské Bienále kresby míří do Itálie

10. ledna 2006 11:26, aktualizováno 10:26,
 

V rámci partnerských vztahů Plzeňského kraje a regionu Bergamo bude výstava Bienále jednou z možností jak prezentovat náš kraj v oblasti výtvarného umění tím nejlepším, co můžeme nabídnout. Jeden z oceněných výtvarníků Bienále 2004 byl italský výtvarník Mauricio Bonifanti, který získal cenu Primátora města Plzně. Což byl i jeden z impulsů přesunout výstavu také do partnerské provincie a seznámit obyvatele Bergama s mezinárodní výstavou.

 

Výstava v italském Bergamu poběží od 12. do 29. ledna. Za Plzeňský kraj se slavnostního zahájení zúčastní radní pro oblast kultury a památkové péče Mgr. Martin Baxa, vedoucí oddělení kultury krajského úřadu Vladimír Líbal, ředitelka Muzea Mariánské Týnice  PhDr. Irena Bukačová, zastupitel PK a místostarosta Plzně – Doubravky JUDr. Hynek Brom a samozřejmě ředitelka Bienále Mgr. Gabriela Hájková.

 

Mezinárodní Bienále kresby Plzeň se v Plzni, České republice i střední Evropě stalo tradicí. Pořádá se v Plzni každý sudý rok. Vzniklo v roce 1996 z iniciativy Unie výtvarných umělců plzeňské oblasti. První ročník byl vypsán pro výtvarníky – občany České republiky. Ve druhém ročníku v roce 1998 byla účast rozšířena o výtvarníky ze středoevropských zemí, což se stalo tradicí i pro následující dva ročníky. Po velmi dobrých zkušenostech s třemi ročníky bienále středoevropského, organizátoři rozhodli v roce 2004 uspořádat bienále evropské, otevřené autorům z celé Evropy.

Celý projekt Bienále 2004 měl velký ohlas. Kresby vybrané mezinárodní porotou jsou poctou kresbě a svědčí o vysoké konkurenci v soutěži. Prezident IAA a současně předseda poroty pan Werner Schaub tuto výstavu označil za nejvýznamnější akci v oblasti výtvarného umění. Proto se také organizátoři rozhodli připravit projekt putovních výstav a navázat tak bližší partnerské vztahy s výtvarnými organizacemi a institucemi v celé Evropě. Jednou ze zastávek putovní výstavy je právě partnerský region Plzeňského kraje Bergamo.