Plzeňský kraj a České dráhy podepsaly smlouvu o zajištění regionální dopravní obslužnosti v roce 2006

25. ledna 2006 18:04, aktualizováno 17:04,

Ve středu 25. ledna podepsal hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann smlouvu s Českými drahami a.s. o dopravní obslužnosti pro rok 2006. Smlouva vymezuje rozsah a financování regionální železniční dopravy (osobní a spěšné vlaky) na území kraje v roce 2006.

 

Z podepsané smlouvy vyplývá, že rozsah regionální železniční dopravy v Plzeňském kraji zůstává v roce 2006 ve stejné výši vlakových kilometrů jako v roce 2005. Mezi Plzeňským krajem a Českými drahami, a. s., se podařilo najít společný konsensus i v oblasti úhrady provozování regionální železniční dopravy. Částka, kterou kraj poskytne na pokrytí železniční dopravy v roce 2006, činí 310 milionů Kč.

Při koncipování smlouvy o dopravní obslužnosti pro rok 2006 byly zohledněny požadavky jednotlivých obcí, ale i škol a různých zaměstnavatelů. Plzeňský kraj preferoval dopravní obslužnost do škol a zaměstnání, čemuž byla také uzpůsobena skladba nyní již platného jízdního řádu.

 

Železniční doprava v Plzeňském  kraji je dostupná všem významným městům a obcím. České dráhy v Plzeňském kraji obsluhují celkem 732 kilometrů tratí, 199 stanic a zastávek a 469 vlaků průměrně denně ujede až 14 160 km.

 

Systém základní dopravní obslužnosti, zahrnující jak železniční, tak linkovou autobusovou dopravu, zajišťuje Plzeňský kraj ze zákona. S dopravci má kraj uzavřené smlouvy, ke kterým se každoročně uzavírá dodatek, kterým se vymezuje právě rozsah dopravy a financování pro daný rok.

 

Hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann (vlevo) a náměstek generálního

ředitele Českých drah, a.s. pro osobní dopravu a přepravu Ing. Jiří Kolář, Ph.D.

při podpisu smlouvy o dopravní obslužnosti pro rok 2006.