Plzeňský kraj má novou přírodní rezervaci

24. listopadu 2006 16:09, aktualizováno 15:09,
Jedná se o bývalý rybník, přičemž současná morfologie nádrže spolu s ostatními faktory vytváří optimální prostředí pro rozvoj vodní a mokřadní biocenózy. Lokalita je cenná především pro vysokou různorodost hnízdících vodních ptáků. Zcela ojedinělá v západních Čechách je hnízdní kolonie racka chechtavého v počtu cca 200 párů. Významné je také hnízdění zvláště chráněných druhů, především potápky černokrké, čírky modré, motáka pochopa, chřástala vodního, rákosníka velkého atd. Lokalita je zajímavým stanovištěm i pro migrující vzácné vodní ptáky. Vodní plocha s pestrým litorálním porostem a navazující mokřad je také významným refugiem pro rozmnožování obojživelníků.

Vzhledem k okolní krajině silně změněné dřívější těžbou a současným rozvojem příměstské zástavby má dotčené území zásadní význam i krajinářský a estetický.

 K ochraně přírodní rezervace před vlivy z okolí bylo na neobhospodařovatelných pozemcích stanoveno konkrétní ochranné pásmo o rozloze 6,0882  ha.

 

Podkladem pro vyhlášení chráněného území je jednak zpracovaný plán péče, dále  ornitologický, entomologický  a malakologický výzkum provedený v roce 2005.  S vlastníky pozemků a všemi dotčenými orgány bylo důkladně projednáno vymezení přírodní rezervace, včetně vymezení ochranných podmínek. K vyhlášení rezervace nebyly z jejich strany výhrady.  

 

Podle zákona o ochraně přírody a krajiny je vyhlašování chráněných území svěřeno právě krajům, které mohou pro svůj správní obvod vydávat nařízení o zřízení přírodní rezervace a přírodní památky. Současně mohou v nařízení stanovit ochranné pásmo rezervace (památky) a určit i  bližší ochranné podmínky