Plzeňský kraj podá ústavní stížnost

21. července 2006 12:27, aktualizováno 11:27,

Přijetím zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních byla porušena základní práva a svoboda Plzeňského kraje, neboť zasahuje do vlastnických práv kraje. Spolu s ústavní stížností podává Plzeňský kraj návrh na zrušení zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních.

 

Zákon nabyl účinnosti 31. 5. 2006 a dle něho se právnické osoby, tj. zdravotnická zařízení, uvedené v příloze tohoto zákona stávají po uplynutí 180 dnů ode dne nabytí účinnosti veřejnými zdravotnickými zařízeními. Jsou zde uvedeny mimo jiné i nemocnice ve vlastnictví Plzeňského kraje. Pokud se z těchto nemocnic stanou neziskové nemocnice, kraj de facto ztrácí možnost řízení svých vlastních organizací, neboť zákon např. určuje strukturu a počet zaměstnanců, jejich platy, počet a strukturu lůžek, atd. V případě, že se nemocnice nestanou neziskovými, nebudou mít uzavřené smlouvy se zdravotními pojišťovnami a pacienti si kromě akutní péče budou muset ostatní zákroky platit sami.

 

V každém případě Plzeňský kraj udělá maximum, aby nemocnice fungovaly ke spokojenosti pacientů a poskytovaly zdravotní péči minimálně ve stejném rozsahu a kvalitě jako nyní.