Plzeňský kraj se představí v Bruselu

08. října 2007 16:41, aktualizováno 15:41,

OpenDays jsou tradiční akcí, která představuje široké fórum pro vzájemnou výměnu zkušeností mezi představiteli místních a regionálních samospráv EU, institucí Evropské unie a různých profesních a zájmových sdružení. Akce si zároveň klade za cíl představit a prezentovat regiony a města Evropské unie. Letos probíhá ve dnech 8. - 10.října 2007. Během tohoto týdne se uskuteční zhruba 150 různých seminářů, konferencí a workshopů s bohatým doprovodným programem, na kterých se představí celkem 213 krajů z celé EU, z toho 8 českých.

 

Plzeňský kraj se bude prezentovat na workshopu ve středu 10. října a to společně s dalšími 8 regiony (Severoholandské provincie – vedoucí konglomerátu, Dolní Sasko, Dolnoslezské vojvodství, East Midlands, Horní Rakousy, Velkopolské vojvodství, Východoholandské provincie a Yorkshire a Humberside). Těžištěm prezentace Plzeňského kraje bude projekt, který získal podporu ze fondů EU „Společný geografický informační systém“ (GIS), který je realizován ve spolupráci s Bavorskem. Tento projekt je svým zaměřením evropským unikátem a jeho představení v Bruselu podpoří i netradiční forma prezentace – speciálně připravený film.

 

Na závěr OpenDays se dne 11. října uskuteční také slavnostní otevření Českého domu v Bruselu, nad kterým převzal záštitu předseda vlády České republiky Mirek Topolánek. Na této akci se očekává účast řady významných hostů, například místopředsedy vlády pro Evropské záležitosti Alexandra Vondry a ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga.

Slavnost bude rámována koncerty. Plzeňský kraj zde bude ´zastupovat´ oblíbená skupina Děda Mládek Illegal Band. Dále vystoupí Iva Frühlingová a Čechomor, připravena je módní přehlídka Beaty Rajské a atraktivní prezentace českých krajů a organizací.

 

V Českém domě má svoji kancelář i stálé zastoupení Plzeňského kraje v Bruselu a to v 1. patře tzv. Domě regionů. Celkem na tomto patře bude sídlit 8 českých krajů -  Královohradecký, Karlovarský, Moravskoslezský, Pardubický, Plzeňský, Jihomoravský, Ústecký kraj a Kraj Vysočina.

Český Dům se nachází nedaleko Evropského parlamentu a Královského paláce a tak poskytne silnou adresu většině českých organizací v Belgii. Sídlit v něm budou i kanceláře Stálého zastoupení pro české Předsednictví Rady Evropské unie, Zastupitelský úřad České republiky v Belgii (přehled institucí viz níže).

  

Zastoupení organizací v Českém domě:

 

Přízemí:

§         Galerie Českého centra

§         CzechTourism

§         ČSA – České aerolinie

 

1. patro: Dům regionů

§         Patro regionů bude reprezentovat široké pole politického a ekonomického života ČR: Zastoupení krajů při EU: Královohradecký, Karlovarský, Moravskoslezský kraj, Pardubický, Plzeňský, Jihomoravský, Kraj Vysočina a Ústecký kraj.

 

2. – 5. patro - Předsednictví

§         Stálé zastoupení ČR při EU  (rozšíření pro české Předsednictví v Radě EU)

 

6. patro – Business Patro

§         Agentury a firmy – CEBRE, CzechTourism, CzechInvest, CzechTrade, ČEZ , ČSA, Bohemia EU Planners a kanceláře Českého centra

 

7. patro - Velvyslanectví

§         Velvyslanectví České republiky v Belgii