Plzeňský kraj se představuje na veletrhu cestovního ruchu CMT ve Stuttgartu

obrazek
22. ledna 2004 16:24, aktualizováno 15:24, Mgr. Jana Filípková
 

 

            Až do neděle 25. ledna se mohou návštěvníci německého veletrhu CMT ve Sttutgartu seznámit a podrobně informovat o možnostech, jak strávit dovolenou v Plzeňském kraji.

            PK není jediný z krajů České republiky, který využil velkorysé nabídky agentury Czech Tourism[1] k vlastní prezentaci. Každý vystavovatel je povinen si na veletrhu pronajmout minimálně výstavní plochu o velikosti 4 m2, z nichž Czech Tourism uhradila každému kraji 3 m2. Nejedná se o první letošní veletrh, kdy Plzeňský kraj využil zvýhodněných podmínek jmenované agentury[2].

            Schéma expozice České republiky - stánek Plzeňského kraje je umístěn na pozici č. 20

            Stánek České republiky

            Již 36. ročník Mezinárodního veletrhu cestovního ruchu CMT, který se koná ve dnech 17. až 25. ledna 2004, patří mezi nejvýznamnější akce cestovního ruchu v Německu. Ve dvou výstavních halách se návštěvník může „doslova“ seznámit s celým světem[3].

            Proto je potěšující, že zájem z řad návštěvníků o Plzeňský kraj je značný. V letošním roce možná díky marketingu a masové reklamě provozovatelů či vzrůstajícímu věhlasu veletrhu počet zájemců o Českou republiku převyšoval očekávání prezentovaných regionů ČR.

    Expozice PK je vyhledávána jak zájemci, kteří náš region osobně neznají, tak i návštěvníky, které k Plzeňskému kraji váže určité citové pouto (např. se zde narodili, potkali zde životního partnerem či hodlají v nejbližších dnech uzavřít sňatek – konkrétně se jednalo o mladou dvojici, kdy rodina nevěsty pocházela ze severního Plzeňska a oni se rozhodli vyslovit své „ano“ v nádherných prostorách manětínského zámku).

            Největší zájem byl o možnosti ubytování a poskytovaných služeb v našem regionu. Stranou nebyla ani poptávka po cyklistických či lyžařských trasách. Krajský úřad Plzeňského kraje představil na veletrhu i krajské propagační materiály – přehled ubytování v PK patřil vedle mapy PK mezi nejžádanější. Nemalý zájem byl rovněž o Kulturní kalendář PK pro rok 2004.

            Ti, kteří se chtěli dozvědět o Plzeňském kraji více, nebyli odkázáni pouze na tištěné materiály, ale pracovnice KÚPK rády zodpověděly případné otázky či poradily, kam se obrátit pro podrobnější informaci. U některých zájemců byla překvapující jejich znalost našeho regionu – ač se jednalo o otevření dálničního obchvatu Plzně či rekonstrukce malé kapličky na Šumavě.

            Na stánku Plzeňského kraje

            Na stánku Plzeňského kraje

Ke stánku České republiky, který byl ze dvou stran otevřený a  nacházel se na výstavní ploše větší než 100 m2, lákala i melodická lidová hudba v podání brněnské Cimbálové muziky Aleše Smutného. Čeští muzikanti vystupovali nejen v rámci výstavní plochy ČR, ale i na oficiálním pódiu na výstavišti, kde jejich hudební produkce sklidila rovněž obrovský úspěch. K velkému počtu zájemců o expozici České republiky přispěla i řada soutěží uspořádaných agenturou Czech Tourism.

Vystoupení Cimbálové muziky Aleše Smutného

Vystoupení Cimbálové muziky Aleše Smutného na společném pódiu

„Věříme, že se nám podařilo přilákat potencionální návštěvníky, neboť náš kraj má lidem jak z tuzemska, tak ze zahraniční, co nabídnout a směle se může srovnávat s ostatními regiony. A účast na takových akcích jako byl veletrh v Utrechtu či tento ve Stuttgartu může výrazně přispět k větší návštěvnosti Plzeňského kraje. Kraj rád umožní dostatečnou prezentaci všech obcí v regionu na zahraničních výstavách cestovního ruchu“, řekla radní PK pro oblasti kultury, cestovního ruchu a památkové péče Mgr. Olga Kalčíková.

Bližší informace o veletrhu cestovního ruchu získáte na webových stránkách http://www.messe-stuttgart.de/cmt/.

           



[1] Dříve Česká centrála cestovního ruchu