Plzeňský kraj se stal dalším krajem se stálým zastoupením v Bruselu

obrazek
05. ledna 2006 15:29, aktualizováno 14:29, Mgr. Jana Filípková
 

 

První týden v lednu letošního roku zahajuje činnost Evropská kancelář Plzeňského kraje v Bruselu (EKPK) jako detašované pracoviště Krajského úřadu Plzeňského kraje. Jeho jediným zaměstnancem, vyslancem Plzeňského kraje v Bruselu, bude Karel Lizerot (nar. 1974), diplomat, který působil 8 let v diplomacii (naposledy na Velvyslanectví České republiky v Lucemburku). EKPK bude sídlit v prostorách partnerského britského regionu East Midlands, v jeho East Midlands European Office na nejlepší bruselské adrese. Na činnost EKPK bylo vyčleněno z rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2006 pět milionů Kč, které v sobě skrývají veškeré náklady na provoz, nájem, bydlení a plat. Plat vyslance Plzeňského kraje se řídí tarifní tabulkou státní správy a nařízením vlády ČR o náhradě zvýšených  životních nákladů pro pracovníky s místem výkonu práce v zahraničí.

 

V Bruselu působí více než 300 regionálních zastoupení z celé Evropské unie. Z České republiky je tam přítomen Pražský dům (Zastoupení hlavního města Prahy), dále zastoupení Středočeského, Jihočeského, Libereckého a Zlínského kraje. Zastoupení Jihočeského kraje je pro Plzeňský kraj významné, neboť oba kraje tvoří Region soudržnosti Jihozápad a společně předkládají projekty do evropských fondů. V roce 2006 v Bruselu otevřou svá zastoupení další české kraje. Plzeňský kraj je toho názoru, že vytvoření Domu českých regionů jako společného sdíleného prostoru  zástupců českých krajů je ideálním cílovým stavem.

 

Hlavním úkolem EKPK bude lobování za zájmy kraje v evropských institucích, zejména v Evropské komisi, Evropském parlamentu a ve Výboru regionů. Plzeňský kraj je příjemcem strukturálních fondů, Fondu soudržnosti, podílí se na programech INTERREG a může čerpat z více než 300 finančních a grantových schémat Evropské komise. Vzhledem k tomu, že vstup České republiky do Evropské unie se uskutečnil na konci současného sedmiletého finančního období, bude rámec let 2007-2013 prvním skutečným údobím čerpání prostředků Evropské unie. Informování o možnostech financování, o příslušné legislativě, prosazování konkrétních projektů, vytváření ad hoc zájmových aliancí mezi regiony, networking pro prospěch kraje, pořádání odborných seminářů, organizování společensko-kulturních akcí budou hlavní náplní činnosti.

 

Brusel je hlavním městem nejen evropských institucí, ale i stovek lobbyistických kanceláří, regionálních zastoupení a zájmových kanceláří, včetně mnoha českých. EKPK bude hlasem Plzeňského kraje v této složité síťové soustavě.

 

Několik úkolů v prvních týdnech činnosti:

-          převzetí patnáctiletého know-how East Midlands European Office

-          uspořádání inauguračního semináře, doprovozeného kulturně-společenskou akcí

-          aktivní networking mezi klíčovými osobami evropských institucí a českých subjektů v Bruselu

-          příprava projektu společného systému přeshraniční dopravní obslužnosti v Euroregionu Šumava

 

 

Kontakt:

Evropská kancelář Plzeňského kraje v Bruselu – Mgr. Karel Lizerot

East Midlands European Office, 22-28 Avenue d`Auderghem, 1040 Bruxelles

Tel. 0032 – 2735 9938, e-mail: karel.lizerot@pilsenregion-eu.cz