Plzeňský kraj spolupracuje s Krajským ředitelstvím policie

obrazek
28. ledna 2010 17:36, aktualizováno 16:36,


Dnes 28.1.2010 podepsala hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová  a ředitel Krajského ředitelství policie PK brig.generál Miloslav Maštera „Deklaraci o vzájemné koordinaci a spolupráci v oblasti bezpečnosti.“ Slavnostnímu aktu přihlížel ministr vnitra ČR Martin Pecina.
Prohlášení uzavřené mezi Plzeňským krajem a Krajským ředitelstvím policie Plzeňského kraje je dalším společným krokem ke zlepšování bezpečnostní situace v Plzeňském kraji a navazuje na dlouhodobou velmi úspěšnou spolupráci obou subjektů.
Deklarace upravuje vzájemnou spolupráci zejména v těchto oblastech:
1.        Ochrana veřejného pořádku 
2.        Prevence protiprávních jednání a sociálně patologických jevů.
3.        Ochrana bezpečnosti a majetku osob.
4.        Vzdělávací aktivity na úseku vnitřního pořádku a bezpečnosti v rovině prevence a bezpečnosti                         
5.        Zkvalitňování spolupráce a vzájemné komunikace mezi smluvními  stranami.
6.        Spolupráce v oblasti cizinecké problematiky.
7.        Posilování spolupráce s médii, zlepšování mediálního obrazu  zúčastněných stran.
Prvním významným krokem k naplňování obsahu Deklarace je realizace projektu Plzeňský kraj – bezpečný kraj. Ten vychází z projektu Plzeň – bezpečné město a v současné době vrcholí přípravné práce na jeho postupném rozšíření v rámci Plzeňského kraje.
Cílem projektu Plzeňský kraj – bezpečný kraj je další zlepšení bezpečností situace na území Plzeňského kraje a zvýšení pocitu bezpečí jeho obyvatel a návštěvníků.
Za bezpečnost a veřejný pořádek není odpovědna výhradně policie, ale i široká veřejnost. Instituce a občané přijmou svůj díl odpovědnosti za kvalitu života v místě svého bydliště a nejen díky široce nastaveným informačním kanálům budou mít lepší možnost ji přímo ovlivňovat. Hodnoty aktivní občanské společnosti tak postupně nahradí přetrvávající lhostejnost občanů k věcem veřejným.
K rozšíření projektu na území celého Plzeňského kraje dojde v několika postupných etapách. Zpočátku dostanou prostor aktivity související s implementací tohoto projektu (osvěta, vzdělávání, materiální vybavení apod.). Velmi významným krokem je sjednocení územního členění z hlediska státní správy a územní působnosti Krajského ředitelství Policie ČR.
Po ukončení přípravné fáze směřující k rozšíření projektu bude projekt Plzeňský kraj – bezpečný kraj oficiálně představen a bude zahájena fáze implementační a realizační. Rozšíření projektu na další vybraná města Plzeňského kraje očekáváme koncem první poloviny letošního roku. Ukončení celého implementačního procesu pak lze očekávat v průběhu roku 2011, kdy dojde k dosažení cílového stavu, tedy rozšíření projektu do území celého Plzeňského kraje.

         

 

Úvodní slovo hejtmanky najdete v příloze(viz.níže)

Soubory ke stažení