Plzeňský kraj spoluzakladatelem Vědeckotechnického parku v Plzni

22. února 2005 17:15, aktualizováno 16:15,

Zastupitelstvo PK schválilo v úterý 22. 2. 2005 založení akciové společnosti Vědeckotechnický park Plzeň, a.s. Zakladateli společnosti budou Plzeňský kraj společně se statutárním městem Plzní.

 

Myšlenka založení vědeckotechnického parku v Plzni vznikla již v polovině 90 let minulého století, ale nebyla uskutečněna především z ekonomických důvodů. Ve 21. století se bude ekonomický rozvoj regionu opírat o prosperitu a konkurenceschopnost firem využívajících ve výrobě vyspělé technologie a kvalita pracovní síly dosáhne takové úrovně, že bude atraktivní i pro eventuální příchod high-tech investorů z kterékoli části světa. Podpora rozvoje malých a středních podniků je zprostředkována akademickými a výzkumnými institucemi, které uplatní svůj nesporný potenciál v aplikovaném výzkumu pro konkrétní žadatele.

 

Dne 14. září 2004 Rada Plzeňského kraje vyjádřila souhlas s realizací vědeckotechnického parku v Plzni, jehož cílem bude stimulovat v regionu ekonomický růst spoluprací výzkumných institucí s malými a středními podniky při realizaci inovativních a technologicky složitých záměrů.

 

Původně bylo zamýšleno založit akciovou společnost Vědeckotechnický park Plzeň, a.s. čtyřmi zakladateli - vedle Plzeňského kraje a statutárního města Plzeň se tak na jejím založení měla podílet také Západočeská univerzita Plzeň a BIC, společnost s ručením omezeným. Pro Západočeskou univerzitu Plzeň jako veřejnou vysokou školu však platí ohledně nabývání cenných papírů zvláštní podmínky stanovené zákonem č. 111/1998 Sb., o vysokých školách (dále jen "zákon o vysokých školách"). Konkrétně ustanovení § 19 odst. 3 zákona o vysokých školách říká, že veřejná vysoká škola nemůže nabývat jiné cenné papíry než cenné papíry vydané státem nebo cenné papíry, za jejichž splacení se stát zaručil. Stejně tak se na akciové společnosti Vědeckotechnický park Plzeň, a.s. nebude podílet ani BIC, společnost s ručením omezeným.

 

Základní kapitál této akciové společnosti ve výši 6.000.000,- Kč bude rozdělen na 60 ks akcií na jméno o jmenovité hodnotě 100.000,- Kč. Jednotlivými zakladateli budou upsány akcie v poměru: Plzeňský kraj 30 ks akcií; statutární město Plzeň 30 ks akcií.