„Podívej se kolem...”

26. dubna 2007 18:52, aktualizováno 17:52, Mgr. Jana Filípková
 

Ve středu 25. dubna proběhlo pod záštitou člena Rady Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví a sociálních věcí Ing. Mgr. Pavla Karpíška v prostorách Krajského úřadu PK setkání „Podívej se kolem...”. Konala se u příležitosti podpisu smlouvy o vzájemné spolupráci třech poskytovatelů krizové pomoci v Plzeňském kraji a představení prvního společného projektu „Podívej se kolem...”.

 

Na konferenci představila svou činnost jednotlivá partnerská zařízení. Centrum SOS Archa, jeden z programů Diakonie CČE – středisko v Plzni, představila jeho vedoucí Mgr. Lucie Petříčková, Linku důvěry a psychologické pomoci o.s. Epoché představila Vladislava Fajfrová a Terénní krizovou službu Diecézní charity Plzeň Mgr. Jan Jung.

 

V roce 2006 oslovilo Centrum SOS Archa, nabízející krizovou pomoc ambulantní formou, ostatní dva poskytovatele služeb krizové pomoci v Plzeňském kraji s nabídkou spolupráce. Partnerská zařízení se posléze dohodla na tom, že je zapotřebí dát této spolupráci určitou formu a stanovit pravidla. Výsledkem jednání je právě podepsaná dohoda o vzájemné spolupráci.

 

Součástí prvních setkání bylo i společné zamýšlení se nad tím, jak lidé vnímají životní krize, krizové situace, jakým způsobem je řeší, zda a do jaké míry znají služby odborné krizové pomoci. S touto myšlenkou byla oslovena vedoucí Katedry pedagogiky ZČU doc. Marie Kocurová, pod jejímž vedením byla zpracována bakalářská práce „Služby krizové intervence v městě Plzni”. Z výsledků výzkumu praktické části této práce vyplynulo, že povědomí občanů o krizových službách je mizivé.

„Lidé jsou o problematice krize málo informovaní a mají v této oblasti mnoho předsudků. První společný projekt s názvem „Podívej se kolem...” jsme se proto rozhodli zaměřit  na zvyšování povědomí veřejnosti o krizi jako takové a o možnostech odborné krizové pomoci,” uvedla vedoucí Centra SOS Archa Mgr. Lucie Petříčková.

 

V rámci projektu „Podívej se kolem...” budou organizovány prezentační a osvětové aktivity pro odbornou i širokou veřejnost. „Věříme, že aktivity v rámci projektu budou přínosem nejen pro samotné občany, ale i pro celý Plzeňský kraj, neboť ve spolupráci s dalšími institucemi bychom chtěli pozitivně působit také v oblasti prevence kriminality a psychopatologických jevů,” dodává na závěr Petříčková.