Podpora kulturního dění v Plzeňském kraji

obrazek
20. prosince 2007 12:28, aktualizováno 11:28, Mgr. Jana Filípková
 

 

 

 

Členové Rady Plzeňského kraje na svém 62. zasedání v úterý 18. prosince schválili „Grantový program PK v oblasti kultury pro rok 2008“, jeho znění a vyhlášení pro rok 2008. Z rozpočtu Plzeňského kraje pro tento program vyčlenili částku dosahující 3 200 tis. Kč.

Tento program je samostatně vyhlašován od roku 2005[1]. V souvislosti se vznikem samostatných odborů cestovního ruchu a kultury na Krajském úřadě PK došlo i k rozdělení těchto dotačních aktivit.

„Zájmem Plzeňského kraje je aktivně se podílet na podpoře různorodého kulturního dění na svém území. Jako velice účinný a efektivní přístup byla vyhodnocena právě grantová forma této podpory“, prohlásil radní Plzeňského kraje pro oblasti kultury a památkové péče Mgr. Martin Baxa.

Každoročně jsou  podporovány jednotlivé oblasti kultury, jako je divadlo, hudba a tanec, výtvarné umění, literatura, audiovize, kulturní dědictví. Počínaje rokem 2006 rovněž postupové přehlídky neprofesionálních uměleckých aktivit. Jedinou podstatnější změnou pro nadcházející rok 2008 je rozšíření okruhů o tzv. přesahující projekty. Konkrétně se jedná např. o projekt „Rok 2008 – rok oslav výročí Karla Klostermanna“.

Dále pro rok 2008 došlo k rozšíření stávajících tématických okruhů v rámci předmětu podpory jednak o „publikační činnost“, která se stane společně s literaturou jedním společným okruhem , jednak o samostatné okruhy s názvem „Podpora tradiční lidové kultury“ a „Rok 2008 – Josef Hlávka – mecenáš a kulturní osobnost“.

Další významnější změnou je definování výše poskytnuté dotace, která dosáhne maximálně 80% skutečně vynaložených nákladů žadatele. Poskytnutí dotace je rovněž vázáno na finanční spoluúčast žadatele, přičemž spoluúčast žadatele nesmí pocházet z rozpočtu Plzeňského kraje.

Žadatelem o dotaci z tohoto programu může být právnická nebo fyzická osoba, kromě příspěvkových organizací zřizovaných PK v oblasti kultury. Preferovány budou projekty žadatelů, kteří mají své sídlo v Plzeňském kraji.

S podrobnou specifikací programu a s formulářem žádosti se zájemci mohou seznámit na webových stránkách Plzeňského kraje www.plzensky-kraj.cz/article.asp?itm=33222 nebo jsou k dispozici na Odboru kultury a památkové péče KÚPK.

Zájemci mohou své žádosti v uzavřené obálce podávat osobně do 12. února 2008 na podatelnu Krajského úřadu Plzeňského kraje nebo poštovní doporučenou zásilkou posílat na adresu KÚPK do posledního dne stanovené lhůty.

 

 

 

 



[1] I v předcházejících letech Plzeňský kraj poskytoval finanční příspěvky na podporu kulturních aktivit, ale společně s oblastí cestovního ruchu.