Podpora romských žáků středních škol

02. září 2003 10:07, aktualizováno 09:07, Mgr. Jana Filípková
 

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky vyhlašuje dotační program „Podpora romských žáků středních škol“. Finanční prostředky tohoto programu jsou určeny školám na podporu studia těch romským žáků a studentů, jejichž rodinám by náklady spojené se středoškolským studiem způsobily značné finanční potíže.

Program se týká všech škol, které jsou zařazeny v síti škol, předškolních zařízení a školských zařízení, a to studijních i učebních oborů (učilišť a praktických škol), včetně vyšších odborných škol. V rámci programu není možno hradit studium v zahraničí, rekvalifikační kurzy a letní aktivity žáků. Na podporu není právní nárok.

Jednotlivé školy, které s programem byly seznámeny i prostřednictvím KÚPK, mohou zasílat vyplněné formuláře žádosti o poskytnutí podpory nejpozději do 24. září 2003 na adresu MŠMT ČR, odbor 22, Karmelitská 7, Praha 1[1].

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR rozhodne o přidělení dotace nejpozději do 30 dnů od uzávěrky přihlášek a finanční prostředky budou na základě rozhodnutí uvolněny ze státního rozpočtu a převedeny na poskytovatele dotace, jimiž jsou příslušné krajské úřady (příp. magistráty) a MŠMT ČR (pro školy přímo řízené MŠMT ČR a školy církevní). Od poskytovatele obdrží dotaci škola, která z těchto prostředků uhradí náklady žáka. Dotace je vázána účelově a jmenovitě na konkrétní žáky, položky a období a může dosahovat maximální výše 7 000,- korun na jednoho žáka.

 

Již v loňském roce byl tento program na podporu romských žáků středních škol v Plzeňském kraji realizován. V prvním pololetí loňského roku bylo školám zřizovaných PK vyplaceno celkem 13 900,- korun a ve druhém pololetí se jednalo o částku 34 464,- korun. Nejvíce žádostí přišlo ze středních odborných učilišť (např. Horažďovice, Oselce, Kralovice, Klatovy, Plzeň – Křimice, Rokycany), ale mezi žadateli byla také např. Konzervatoř Plzeň.

Prostředky z tohoto programu jsou určeny na částečnou nebo úplnou úhradu nákladů žáků v následujících položkách:

školné (položka je určena k úhradě školného na soukromých a vyšších odborných školách případně doplňkového kurzu (povinného a nehrazeného školou) za měsíce září - prosinec 2003)

stravné (příspěvek lze použít pouze na úhradu stravy zajišťované školou a poskytované 
v zařízeních školního stravování za měsíce září - prosinec 2003 - není možné hradit nákup potravin, stravování v restauracích, stravovací poukázky apod.).

ubytování (příspěvek slouží k úhradě ubytování poskytovaného či zajišťovaného školou ve školském zařízení, je-li nezbytné, aby v něm žák bydlel. Není možno hradit žádný typ ubytování, které není zajišťováno přímo školou)

cestovné (tato položka je určena k úhradě nákladů na cestovné související se vzdělávacím programem žáka staršího 26 let včetně. Není možná úhrada nákladů na cestovné, na něž může rodina žáka obdržet příspěvek od státu jinou formou)

školní potřeby (příspěvek je určen na úhradu učebnic, sešitů a dalších učebních pomůcek
a materiálů, ve výjimečných případech také příspěvek na úhradu dalších potřeb - psací stroj, šicí stroj apod., potvrdí-li škola jejich nezbytnost ke studiu či k domácí přípravě)

ochranné pomůcky (příspěvek na úhradu ochranných pomůcek požadovaných školou s ohledem na nařízení vlády č. 495/2001 Sb. ze dne 14. listopadu 2001 jež obsahuje výčet ochranných prostředků)



[1] Podrobnější informace a formuláře lze získat nejenom na internetových stránkách Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, ale také přímo na Odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Plzeňského kraje.