Policisté v Třemošné vymění auta za kola

obrazek
04. dubna 2011 17:26, aktualizováno 16:26,

Na obvodním oddělení Policie ČR v Třemošné dnes předal hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec dvě horská kola a cyklistické vybavení místním policistům. Kola teď poslouží policistům k novému typu výkonu služby. Budou mít bližší přístup k občanům nejenom v ulicích Třemošné, ale také v chatových a rekreačních oblastech při namátkových kontrolách.
Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec a ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje Jaromír Kníže dnes při slavnostním předání znovu potvrdili, že vzájemná spolupráce na projektu Plzeňský kraj-bezpečný kraj je velmi efektivní.
„Kola včetně cyklodresů do různého počasí budou policistům přínosem. V komunikaci s občanem je určitě přijatelnější a lidštější policista na kole, než ve voze Věřím tomu, že lidé nejen v Třemošné využijí osobnějšího kontaktu k diskuzím se strážníky a ti zase budou ve výkonu služby rychlejší a dostanou se i na místa, kam by autem neprojeli,“ říká hejtman Milan Chovanec.
Celkem bylo v kraji pořízeno 9 kol a 20 kusů vybavení za 380.000,- Kč pro policisty některých obvodních oddělení PK. Nákup financoval Plzeňský kraj v rámci dílčího bezpečnostního projektu "Na kole občanům blíže", který je součástí projektu Plzeňský kraj - bezpečný kraj. Kola a cyklistické vybavení budou využívat vybraná policejní oddělení.
„Díky projektu policisté našich obvodních oddělení usednou na kola k novému typu výkonu služby. Policista se tak skutečně dostane blíže k občanům Plzeňského kraje, má s nimi snazší komunikaci, může vykonávat službu v hůře dostupných a odlehlých částech, zejména pak v chatových oblastech, které jsou častým cílem trestné činnosti.,“ dodává Jaromír Kníže.
V rámci projektu Plzeňský kraj-bezpečný kraj se realizovaly další dílčí  bezpečnostní projekty a opatření v zapojených městech a obcích, jak potvrzuje koordinátor projektu Plzeňský kraj-bezpečný kraj Zdeněk Weber : „Jejich potřeba je vždy identifikována na základě místní a osobní znalosti členy základních pracovních skupin v úzké interakci s veřejností. Pokud požadavky na realizaci těchto aktivit přesahují místní možnosti, vytváří se prostor pro podporu stran, tedy Plzeňského kraje a Krajského ředitelství policie.“
S finanční podporou PK byly v rámci projektu PK-bezpečný kraj doposud realizovány dílčí projekt „Sprejerem legálně“ ve městě Rokycany, dílčí projekt „Stříbro – vybudování městského kamerového dohledového systému“ a projekty Policie ČR „Na kole občanům blíže“ a „Bezpečná Železná Ruda“. Finančně bylo rovněž podpořeno pořízení potřebné výpočetní techniky pro jednotlivá zapojená města a základní organizační články Policie ČR.

Foto: Jindra Radová

M.Chovanec a J.Kníže při předání kol

první vyjížďka cyklohlídky

Zdeněk Weber-koordinátor projektu Plzeňský kraj-bezpečný kraj

Milan Chovanec kontroluje policejní kola