Poslanci odmítli vystoupení hejtmanů

13. prosince 2005 20:11, aktualizováno 19:11,

"Zřejmě je již o zákonu rozhodnuto," okomentoval situaci ve sněmovně hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann. "Proti vystoupení hlasovali i poslanci z našeho kraje, přestože návrh zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních se v Plzeňském kraji přímo dotýká všech nemocnic kromě Fakultní nemocnice v Plzni, neboť všechny jsou obchodní společnosti nebo společnosti obecně prospěšné (Sušice)," dodal Petr Zimmermann.

 

Přijetí zákona o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních by způsobilo významné omezení zdravotní péče a ohrožení jejich zdraví. Mnozí nemocní lidé by v důsledku tohoto zákona, který chystá Ministerstvo zdravotnictví ČR spolu s poslanci ČSSD a KSČM, mohli mít potíže s přijetím k léčbě v nemocnicích, neboť by se okruh nemocnic výrazně snížil.

 

Tento zákon nemá charakter zákona v demokratickém státu, ale byl patrně z podstatné části opsán ze zákona ze dne 19. července 1948 č. 185/1948 Sb., o zestátnění léčebných a ošetřovacích ústavů a o organisaci státní ústavní léčebné péče, pod kterým je podepsán Klement Gottwald a Antonín Zápotocký. Kraje se ohrazují i proti tomu, že návrh zákona nebyl prodiskutován se zástupci krajů, přestože zásadním způsobem zasahuje do jejich kompetencí a odpovědnosti.

 

Zákon o veřejných neziskových ústavních zdravotnických zařízeních dnes Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR neschválila.