Povodňová situace v Plzeňském kraji - 28. 5. 2006

29. května 2006 12:32, aktualizováno 11:32,
 

Situace na tocích v Plzeňském kraji se pozvolna uklidňuje, hladiny rozvodněných řek většinou klesají a postupně odeznívají povodňové stupně s výjimkou dolního toku Klabavy a Mže. Dále z důvodu zvětšeného odtoku vody z vodní nádrže Hracholusky očekáváme ve večerních a nočních hodinách ještě kulminaci na Mži a Berounce. Vážná je stále situace na Rokycansku, pro území okresu Rokycany vyhlásil hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann stav nebezpečí.

 

Na základě vyhlášeného stavu nebezpečí lze uložit provedení krizových opatření jako uložení pracovní výpomoci a povinnosti poskytnout věcné prostředky k řešení krizové situace, bezodkladné provádění stavebních prací, terénních úprav a odstraňování staveb za účelem zmírnění nebo odvrácení ohrožení. Stav nebezpečí pro okres Rokycany vyhlásil hejtman kraje na dobu deseti dnů, tj. od 28. 5. 2006 od 16:00 hodin do 6.6. 2006 do 24:00 hodin. 

 

Současný stav na tocích v kraji se začíná stabilizovat, většina míst hlásí pokles. Ke kulminaci pravděpodobně ještě dojde na dolním toku Klabavy (Nová Huť na Rokycansku) a na Mži ve Stříbře, a to dnes v pozdních večerních hodinách. Dále vzhledem k velkému množství přitékající vody do nádrže Hracholusky se předpokládá zvýšení průtoku pod přehradní hrází a dosažení až 3. stupně povodňové aktivity na řekách Mže a Berounka, což s sebou přinese rozlití vody na území v povodí těchto toků. Neočekává se zaplavení obytných částí, v Plzni Roudné nelze vyloučit zaplavení infrastruktury, především v části Luční ulice.

 

Dnešní povodně si vyžádaly zřejmě jednu lidskou oběť. Mladá žena při přechodu rozvodněné vody u Kočova spadla a stále je nezvěstná. Vážně varujeme před nekázní lidí a zejména vodáckými aktivitami na rozvodněných tocích.

 

V pondělí 29. 5. 2006 ve 14:30 hodin bude opět zasedat Povodňová  komise a krizový štáb Plzeňského kraje, kde bude opět zhodnocen vývoj situace v našem kraji.