Představení Plzeňského kraje v Bruselu

obrazek
10. října 2005 11:22, aktualizováno 10:22, Mgr. Jana Filípková
  

Ve dnech 10. až 13. října se představitelé Plzeňského kraje, jmenovitě MUDr. Petr Zimmermann, Mgr. Olga Kalčíková, Doc. MUDr. Boris Kreuzberg, CSc., Ing. Jan Kalista a Ing. Mgr. Pavel Karpíšek, zúčastní stejně jako v loňském roce „Open Days“ v Bruselu. Pořadateli tohoto setkání je Výbor regionů (CoR) a Evropská komise (DG Regio). Hlavním cílem akce je představit jednotlivé kraje Evropské unie, především regiony členských zemí EU z kulturního a ekonomického hlediska, možných investic a spolupráce.

Během Open Days bude DG Regio v Bruselu organizovat školící semináře se zaměřením na otázky regionální politiky, implementaci strukturálních fondů, využívání prostředků z Evropské unie, aj. Tyto semináře jsou zaměřeny pro úředníky, firmy a organizace, které se zabývají touto tématikou, ale i zájemce z řad široké veřejnosti.

Všechny regiony jsou rozděleny do konsorcií, které připravují společné semináře a prezentace. Plzeňský kraj je součástí konsorcia Regions for New Development Horizons spolu s Ústeckým a Olomouckým krajem, regionem Alsasko, Asturie, Silesie a společností CzechInvest.

Samotná prezentace Plzeňského kraje v rámci Open Days  se uskuteční v prostorách Stálé mise ČR v Bruselu pod záštitou Czechinvestu. Prezentace bude probíhat formou výstavy řady panelů s tématikou regionálního rozvoje, cestovního ruchu atd. v Plzeňském kraji spojenou s distribucí propagačních materiálů a tiskovin.

V budově zastoupení regionu Asturia bude nainstalována malá výstava fotografií ze všech krajů konsorcia. Společným tématem je „Život v regionu“.

Naše konsorcium organizuje dva semináře, a to v úterý 11. října od 11:30 hodin v budově Stálého zastoupení ČR v Bruselu (SZ) seminář nazvaný "Universities and Industry: New Ways of Cooperation". Hlavním přednášejícím za Plzeňský kraj bude Jan Naxera z RRA PK a tématem bude „Vědeckotechnický park Plzeň - projekt kraje, města a ZČU“ a rozvoj ekonomické infrastruktury v Plzeňském kraji, „Od výroby k vývoji“.

Druhý seminář pořádaný Plzeňským krajem se uskuteční také v úterý 11. října v prostorách Asturie s názvem "Innovation: the Role and Challenges of SMEs". Oba semináře budou zakončeny interaktivní diskusí, které se zúčastní zástupci všech regionů v našem konsorciu. Po seminářích bude následovat recepce složená z regionálních specialit.

Podrobnější informace naleznete na http://europa.eu.int/comm/regional_policy/opendays/index.cfm

 

 

Základní program:

10. října, 15:00 - 17:00 - Zahajovací zasedání v budově Evropské komise

11. října - semináře a přednášky organizované regiony v budovách stálých zastoupení států či regionů v Bruselu - po celý den

12. října - semináře a přednášky organizované regiony v budovách stálých zastoupení států či regionů v Bruselu - pouze dopoledne

12. října 15:00 - 17:00 - Plenární zasedání Výboru regionů

12. října od 19:00 - Velká závěrečná recepce - pro všechny zúčastněné regiony, cca 2000 lidí

13. října - semináře a přednášky organizované regiony v budovách stálých zastoupení států či regionů v Bruselu - pouze dopoledne

13. října 15:30 - 17:30 - Závěrečné zasedání v budově Evropského parlamentu