Představitelé Bulharska v PK

obrazek
23. února 2004 12:01, aktualizováno 11:01, Mgr. Jana Filípková
 

V pondělí 16. února 2004 zavítali představitelé bulharské vlády v rámci své třídenní návštěvy České republiky i do Plzeňského kraje[1].

Ráno v 9.30 hodin přijal ministra bulharské vlády pana Valentina Cerovskeho s manželkou, ředitele kabinetu ministra pana Kalina Rogačeva a vedoucího oddělení vnějších styků, veřejnosti a mezinárodních styků paní Vanyu Voynovou[2] náměstek hejtmana PK pan Stanislav Rampas a radní pro dopravu a životní prostředí PK Ing. Pavel Stelzer. Zástupce Bulharské republiky dále doprovázel 1. tajemník bulharského velvyslanectví pan Danscho Mičev.

Dle slov pana ministra: „celá návštěva České republiky je motivována výměnou zkušeností z přechodu z centrálního hospodaření na podmínky tržní ekonomiky a věřím, že návštěvy obdobného charakteru umožní neopakovat případné chyby“.

Představitelé bulharské vlády se živě zajímali o problematiku regionální politiky, infrastrukturu kraje, zásobování a hospodaření s pitnou vodou, ale i připravenost kraje na čerpání finančních prostředků z Evropské unie. Rozdělili se také o své zkušenosti z těchto oblastí. Např. velmi zajímavou informací bylo, že na bulharských univerzitách zřídili nový magisterský odbor, který připravuje odborníky pro komunikaci s činiteli Evropské unie. Pro ně zajišťují praxi v Bruselu, na jednotlivých bulharských ministerstvech i v místní samosprávě.

Návštěva Plzeňského kraje byla zakončena společnou prohlídkou dálničního obchvatu Plzně v doprovodu pana Petra Otáska, koordinátora výstavby dálnice D5.

Po návštěvě Plzeňského kraje se představitelé Bulharské republiky vrací nazpět do Prahy, kde je čeká schůzka s ministrem dopravy ČR panem Ing. Milanem Šimonovským.

 

 Pan S. Rampas předává pozornost panu ministrovi bulharské vlády panu V. Cerovskemu

Pan S. Rampas předává pozornost panu ministrovi bulharské vlády panu V. Cerovskemu

 

 

 

Během jednání na Krajském úřadě PK 

Během jednání na Krajském úřadě PK

 



[1] Den předtím bylo jejich první zastávkou město Karlovy Vary. Pan Valentin Cerovski, bulharský ministr pro místní rozvoj, byl nadšen, jak toto lázeňské město od jeho první návštěvy před patnácti lety „rozkvetlo“.