Předválečnou Šumavou

obrazek
30. června 2006 11:21, aktualizováno 10:21, Mgr. Jana Filípková
 

V pátek 30. června od 16.00 hodin za účasti radního Plzeňského kraje pro oblasti kultury a památkové péče Mgr. Martina Baxy proběhne v galerii Muzea Šumavy v Kašperských Horách slavnostní zahájení fotografické výstavy „Předválečnou Šumavou“ spojené se křtem stejnojmenné knihy. Výstava, která potrvá do konce září 2006, se koná pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje MUDr. Petra Zimmermanna.

Návštěvníci zde budou moci shlédnout 120 nejlepších snímků ve formátu A3 z oblasti předválečné Šumavy. Samotná kniha Předválečnou Šumavou je volným pokračování publikace Tenkrát na Šumavě, která vyšla před dvěma lety. Autorem obou knih i výstavy je Zdeněk Roučka.

                       

 

 

RECENZE NA KNIHU „PŘEDVÁLEČNOU ŠUMAVOU“

Život - práce - krajina

 

"Předválečnou Šumavou" je název fotografické knihy, která volně navazuje na obdobnou publikaci „Tenkrát na Šumavě“, jež vyšla na jaře roku 2004 a se stala jednou z nejprodávanějších knih o předválečné Šumavě. Jednalo se o publikace s 240 unikátními fotografiemi velkého formátu, která představila vůbec poprvé ucelený obraz původní zmizelé Šumavy osídlené německým obyvatelstvem. Fotografie z 20. a 30. let minulého století pochází především ze soukromých sbírek, rodinných alb, ale také z muzeí a archívů.

Nová kniha "Předválečnou Šumavou“ vyšla v květnu letošního roku a obsahuje 250 originálních snímků, většinou nikdy nepublikovaných. Novinkou je malý posun do šumavského vnitrozemí. Milovníci staré Šumavy tak nově uvidí snímky z Nýrska, Vimperku, Prachatic, Hořic, Rožmberku a z Českého Krumlova. Mnoho slavných míst Šumavy, na které se v knize „Tenkrát na Šumavě“ nedostalo, přiblíží další unikátní fotografie. Některé známé vesnice a samoty se objeví v nových detailních záběrech. Z celkového počtu fotografií bude celá polovina z jihočeské části Šumavy, tzn. území od Kvildy přes Horní Planou až po Český Krumlov. Na úvodní dvoustraně je zobrazena zmizelá vesnice Zadní Zvonková.

Nejvíce atraktivními jsou snímky zachycující život na Šumavě, např. polní a lesní práce, zpracovávání dřeva, plavení dříví a voroplavbu, domácí výrobu, sklářství, pivovarnictví, život na horských statcích, typy tamních obyvatel, lidové poutě a procesí. Nechybí také pověstné hořické pašijové hry, příslušníci finanční stráže, pracovníci lesní správy, železniční doprava, turisté a nejvyhledávanější hotely a penziony. Autor se tentokrát nevyhýbal ani dramatickému roku 1938, kdy henleinovské hnutí zvýšilo napětí v celé oblasti. Tragickým vyvrcholením knihy budou kontroverzní černé stránky, zachycující tentokrát obsazení českého pohraničí německým wehrmachtem po mnichovské dohodě.

Fotografická kniha „Předválečnou Šumavou“, která vychází pod záštitou hejtmana Plzeňského kraje Petra Zimmermanna a hejtmana Jihočeského kraje Jana Zahradníka, se stane jedním z nejvýznamnějších titulů přibližujících společnou česko-německou historii. Jejím posláním bude trvale zobrazit co nejvěrnější obraz barvitého a duchovního života našich předků v místech, kde po lidské činnosti nezůstala často ani sebemenší památka…