Prezentace Plzeňského kraje na obrazovce České televize

obrazek
13. listopadu 2003 12:12, aktualizováno 11:12, Mgr. Jana Filípková

 

Ve dnech 13. až 14. listopadu proběhne v Plzeňském kraji natáčení prvního dílu televizního cestopisného dokumentu „Po stopách“. První díl je věnován osobnosti vynálezce a podnikatele Františka Křižíka[1].

Jedná se o dokumentární cyklus, kde každému kraji v České republice bude věnováno několik dílů. Plzeňský kraj bude představen ve třech dílech v délce 15-ti minut/díl. Každý díl bude věnován jednomu tématu - technickým památkám, baroku a lidové architektuře.

Věříme, že připravovaný dokument bude vhodným informačním prostředkem, který může televizním divákům více přiblížit minulost a současnost našeho kraje. Odbornou spolupráci při přípravě tohoto televizního pořadu zajišťuje za Plzeňský kraj Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu PK. 

Plzeňský kraj se na vzniku pořadu spolupodílí i finančně – Rada PK uvolnila z rozpočtu kraje celkovou částku ve výši 195 000,- korun.

Pořad je vyráběn v koprodukci společnosti Milan Kopecký - TV Walk a České televize. Natáčení bude probíhat od listopadu letošního roku do července roku 2004. Každý díl bude mít svoji premiéru v sobotu v podvečer na ČT 1 a poté dvě opakování v následujícím týdnu (dopolední a večerní čas). Tzn. prezentaci Plzeňského kraje bude celkem věnováno 135 minut na obrazovce České televize.



[1]  Dr. Ing. František Křižík, který se narodil v Plánici nedaleko Klatov, je průkopníkem rozvoje elektrifikace v Čechách, vynálezce plynule svítící obloukové lampy, tvůrce první pražské elektrické tramvaje a první evropské elektrifikované železnice.

Muzeum Františka Křižíka můžete navštívit v jeho rodném domku v Plánici. Expozice připomíná prostřednictvím původního nábytku, dokumentů a originálů život a dílo tohoto slavného rodáka.