Projekt "Intenzifikace systému separovaného sběru vytříděných složek komunálního odpadu v obcích PK"

11. května 2005 09:52, aktualizováno 08:52, Ing. Milan Kozel

 

 

 

 

 

PROJEKT "INTENZIFIKACE SYSTÉMU SEPAROVANÉHO SBĚRU VYTŘÍDĚNÝCH SLOŽEK KOMUNÁLNÍHO ODPADU V OBCÍCH

PLZEŇSKÉHO KRAJE"

 

TISKOVÁ ZPRÁVA K PROJEKTU

 

REALIZACE PILOTNÍHO PROJEKTU V ROCE 2005

 

 

   Realizace projektu pro rok 2005 vyplývá ze záměrů strategie společnosti EKO-KOM, dosavadních zkušeností a výsledků s realizací projektu v letech 2003 a 2004 a stejně tak z objektivních potřeb Plzeňského kraje v oblasti nakládání s odpady - podporou systémů nakládání s vytříděnými složkami komunálních odpadů v obcích Plzeňského kraje.

 

   Projekt v rámci svých stanovených cílů bude obdobně jako v roce 2004 i nadále přispívat k vytvoření funkčního a efektivního systému odděleného sběru využitelných složek komunálních a obalových odpadů, který umožní naplnit cíle stanovené Plánem odpadového hospodářství Plzeňského kraje, Plánem odpadového hospodářství České republiky a v návaznosti na to cíle stanovené pro sdružené plnění zajišťované autorizovanou obalovou společností EKO-KOM,a.s., dle zákona o obalech.

 

Základní  cíle realizace projektu v roce 2005:

 

 

-          Pokračovat v plošné podpoře obcí ve zkvalitňování infrastruktury sběru vytříděných odpadů a zavedení odděleného sběru skla v rámci pilotně podpořených obcí (forma poskytnutí sběrných nádob na papír, sklo a plasty),

 

-          podpora vybavenosti sběrných dvorů odpadů obcí (vazba na integrovaný projekt výstavby sběrných dvorů odpadů ve velkých sídlech Plzeňského kraje),

 

-          podpora vybavenosti škol a školských zařízení infrastrukturou sběrných nádob na vytříděné složky odpadů,

 

-          podpora aktivit pro co nejvyšší efektivitu a množství sběru vytříděných složek odpadů ze strany veřejnosti,

 

-          podpora informační a osvětové kampaně veřejnosti v Plzeňském kraji.

 

 

  1)         Projekt podpory infrastruktury sběrných nádob:

 

A)

Pokračování  podpory poskytování sběrných nádob obcím Plzeňského kraje způsobem obdobným jako v rámci první a druhé etapy realizace projektu v letech 2003 a 2004:

 

a)         Poskytnutí sběrných nádob obcím velikostní kategorie 500 a více obyvatel. V rámci této podpory  bude po obcích vyžadováno v případě jejich účasti na projektu dodržení motivačního faktoru : za každé dvě od společnosti EKO-KOM zapůjčené nádoby obstarat jednu nádobu vlastní. Předpokladem je poskytnutí minimálně 53 kusů sběrných nádob dle systémů odpadového hospodářství ve 13 vybraných obcích.   

 

b)         Poskytnutí sběrných nádob počtem obyvatel velikostně menších obcí (1 - 499 obyvatel). V rámci této podpory by po obcích nebylo vyžadováno dodržení motivačního faktoru za každé dvě od společnosti EKO-KOM zapůjčené nádoby obstarat jednu nádobu vlastní. Předpokladem je poskytnutí minimálně 45 kusů sběrných nádob dle systémů odpadového hospodářství 19 vybraným obcím kraje.

 

c)         V rámci celorepublikové potřeby zkvalitnění sbíraného skleněného střepu podpořit, respektive zavést oddělený sběr skla (bílé x barevné). Ve spolupráci EKO-KOM X svozové firmy X sdružení obcí X obce, zanalyzovat současné možnosti v regionu a vybrat pro první ověření funkčnosti:

1x obec nad 20 000 obyvatel

1x obec nad 5 000 obyvatel

1x sdružení obcí

Pro tyto potřeby bude výše uvedeným obcím poskytnuto 100 sběrných  nádoby na sběr bílého skla v celkovém počtu 100 ks o velikosti 1 500 l.

 

d)         Součástí finančních prostředků - vlastních zdrojů subjektů v Plzeňském kraji je zajištění poskytnutí sběrných nádob ve výši cca 170 tisíc Kč. Prostředky budou poskytnuty na nákup sběrných nádob na vytříděné složky odpadů v rámci nadačního grantu soukromé společnosti (ALCOA FUJICORA CZECH) a budou poskytnuty obcím území Stříbrska a Tachovska. Předpokládá se poskytnutí minimálně 20 kusů sběrných nádob vybraným obcím v oblasti Stříbrska a Tachovska.

 

 

B)

Podpora vybavenosti sběrných dvorů odpadů obcí sběrnými nádobami na papír, sklo a plasty:

 

Jedná se o pokračování vybavenosti sběrných dvorů odpadů v obcích Plzeňského kraje nádobami na vytříděné složky odpadů. Uvedený návrh má přímou vazbu na realizaci Integrovaného projektu výstavby sběrných dvorů odpadů ve velkých sídlech Plzeňského kraje, jehož realizace se předpokládá v příštím roce. Jedná se o dovybavení nově připravovaných sběrných dvorů odpadů 24 sběrovými nádobami v osmi obcích Plzeňského kraje (3 nádoby na jeden sběrný dvůr odpadů).

 

 

C)

Vybavení cca 10 školských zařízení (základních škol, mateřských škol) sběrnými nádobami na vytříděné složky odpadů - nádoby umístěné v budovách škol.

 

50 - 100 sběrných nádob (druhy a typy dle potřeb škol) - předpoklad.

 

Bude realizováno v návaznosti na aplikaci výukové metodiky zaměřené na třídění odpadů pro mateřské a základní školy (+ vybrané střední školy) ve vazbě na monitoring potřeb škol, který v loňském roce realizovaly ekologické organizace Ametyst a RECEPTT v rámci projektu "Barevné školy". Projekt bude realizován dle zpracované analýzy potřeb školských zařízení, které v rámci dotazníkového průzkumu odpověděly a zmínily svoje potřeby směřující k vybavení škol infrastrukturou pro sběr vytříděných složek odpadů. Předpokládá se, že takto bude vybaveno cca 10 školských zařízení.

 

 

D)

Realizace návrhu, výroby a distribuce igelitových tašek typově obdobných jako jsou distribuovány velkými obchodními řetězci (hypermarkety).

 

Základní myšlenkou je distribuce igelitových tašek veřejnosti zdarma (v rámci nákupu) v maloobchodních zařízeních sítě menších potravinářských řetězců. Tyto řetězce by si zajistily distribuci do svých prodejen sami.

 

Tašky bílé barvy s logem kampaně a informací, že po svém použití (na nákup) slouží pro shromažďování vytříděných složek odpadů, zejména plastů.

Návrh vychází ze zkušeností - velká část veřejnosti třídící odpady, shromažďuje vytříděné odpady v igelitových taškách a nosí je do sběrných nádob na vytříděné složky odpadů, kde jsou do nádob vhazovány ve většině případů celé. Tato zkušenost je zejména u plastů, může však být využita i u papíru a skla  -  všechny odpady prochází dotříďovacími linkami.  Na každé tašce bude  napsáno, že je pro veřejnost zdarma a že chce spolu s vytříděnými odpady do příslušné sběrné nádoby. Výhodou tohoto návrhu je rovněž samotná propagace myšlenky třídění odpadů (úzká vazba na informační kampaň). Předpokládá se distribuce cca 150 tisíc kusů igelitových tašek.

 

 

E)

První krajský průzkum veřejnosti, veřejného mínění

 

Na základě požadavku společnosti EKO-KOM a na základě ověření dosavadní úspěšnosti realizace projektu v letech 2003 a 2004 je plánováno v rámci realizace projektu v roce 2005 zajištění průzkumu veřejného mínění reprezentativního vzorku obyvatelstva (populace) v Plzeňském kraji ve vazbě na problematiku nakládání s odpady, především pak třídění vytříděných složek komunálních odpadů. Průzkum bude zajišťovat odborná společnost za asistence subjektů realizujících projekt v Plzeňském kraji.

 

 

  2)         Krajská komunikační a informační  kampaň pro veřejnost v Plzeňském kraji - Krajská komunikační kampaň Plzeňského kraje

 

viz.samostatný materiál

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Kontaktní osoby realizace projektu:

 

Za společnost EKO-KOM:         Luděk Kőnigsmark, vedoucí regionální manažer, Tel:724039988

Za Plzeňský kraj:                     Mgr.Vladimír Dlouhý, vedoucí odboru ŽP KÚPK, Tel: 377195145

Za realizátora projektu:           Lenka Šlajsová, RRA Plzeňského kraje, Tel: 728 116766

                                                  Marek Sýkora, RRA Plzeňského kraje, Tel: 606 390 375

Za realizátora kampaně:          Mgr.Miroslav Bukovjan, Bpress Agency, Tel: 776244561