Projekt likvidace lednic v kraji pokračuje svoji největší etapou

obrazek
03. srpna 2004 14:20, aktualizováno 13:20, Mgr. Jana Filípková
 

 

            V úterý 3. srpna 2004 byla zahájena již čtvrtá etapa projektu „Recyklace a úplné odstranění vyřazených výrobků domácího chlazení z území Plzeňského kraje“, projekt, který se zabývá odstraněním vyřazených lednic a mrazáků z domácností.

Vyřazené lednice a mrazáky, které ukončily svoji životnost jsou nebezpečnými odpady. Obsahují regulované látky, především freony, které poškozují ozónovou vrstvu Země. Jejich likvidace je finančně náročná a dle zákona o odpadech ji musí zajišťovat obce, pokud jsou odpady produkovány obyvateli obce.

Krajské Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje od roku 2001 realizuje kompletní odstranění vyřazených výrobků domácího chlazení v celém kraji. Projekt je určen pro všech 501 obcí Plzeňského kraje a v rámci dosavadních tří etap projektu bylo odstraněno více jak 26.500 kusů starých lednic a mrazáků. Vlastní odstranění vyřazené lednice je hrazeno z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR, sběr lednic v obcích  a jejich svoz do sběrných míst a dvorů platí obce samotné.

Právě začínající čtvrtá etapa projektu je etapou největší, předpokládá se v celém kraji do konce příštího roku odstranit více jak 24 tisíc kusů vyřazených lednic a mrazáků. Do konce listopadu budou dodavatelem projektu odstraněny staré lednice, které se nyní nacházejí ve sběrných místech, což je více je zhruba 7 tisíc kusů. Zbytek lednic, tedy 17 tisíc kusů byl rozdělen podle počtu obyvatel mezi všech 501 obcí kraje tak, aby se každá mohla na projektu podílet  a především nepřišla pro obce o hlavní efekt projektu – ušetření finančních prostředků za finančně nákladnou likvidaci.  Nejvíce lednic k odstranění zdarma má tak město Plzeň (5 118 kusů), protože má nejvíce obyvatel a tedy nejvyšší produkci lednic jako odpadů.  Každá obec či město v kraji obdrží speciální samolepky, které odpovídají počtu kusů přidělených dle počtu obyvatel obcím. Každou obdrženou samolepku označí razítkem obce a nalepí na vyřazenou lednici či mrazák, který obyvatelé obce umístili do sběrných dvorů či umístili na místo určené k shromažďování těchto druhů odpadů. Prostřednictvím samolepek tak bude lépe zajištěna evidence všech lednic, které budou odstraněny zdarma v rámci projektu.

Odstranění lednic probíhá moderní mobilní technologií společnosti Rumpold s.r.o., která zvítězila ve veřejné obchodní soutěži na dodavatele projektu. Technologie  objíždí sběrná místa s nashromážděnými lednicemi a jímá z nich freon a kompresorové oleje, které jsou umístěny v obvodu každé lednice či mrazáku. Pokud je freon obsažen i v izolační vrstvě lednic (v tzv. izolační PUR pěně) jsou tyto kusy dodavatelem projektu odváženy pro odstranění do druhého stupně technologie, ve kterém je každý kus lednice zbaven freonu (stejně jako v prvním stupni do speciálních tlakových lahví) a zbylé korpusy lednic jsou drceny na každou komoditu zvlášť (kov a plast). Kovy a plasty jsou znovuvyužívány jako suroviny, veškerý zvlášť odjímaný freon je spalován v autorizované spalovně nebezpečných odpadů.

V rámci projektu nesmí být odstraňovány ty značky lednic, které v současné době podléhají tzv. zpětnému odběru tedy ty značky, jejichž likvidaci platí výrobci lednic (jedná se zhruba o 40 značek lednic). Projekt je určen pro lednice, u kterých již výrobci neexistují (především značka Calex a značky vyrobené v zemích bývalého Sovětského svazu) a není tedy u nich možno zajistit zpětný odběr. Těchto značek se ve sběrných dvorech ještě stále vyskytuje nejvíce.

Kromě již zmíněného finančního efektu pro obce má projekt rovněž efekt ekologický, který je sledován poskytovatelem finančních prostředků – Státním fondem životního prostředí ČR, a to je odstranění regulovaných látek (freonů). Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje je zavázáno ze všech 24 700 odstraněných kusů vyřazených lednic získat více jak 2,5 tuny nebezpečných freonů. Celková finanční náročnost projektu, který byl vymyšlen a realizován na úrovni celého kraje jako první právě v Plzeňském kraji (dnes je realizována již minimálně v dalších čtyřech krajích) je více jak 17 miliónů korun. Právě tyto prostředky ušetří obce Plzeňského kraje.

 

 Ilustrativní foto

Technologie pro odstranění vyřazených lednic

Technologie pro odstranění vyřazených lednic