První klienti stodského Ústavu sociálních služeb se vrací do Čech

obrazek
18. září 2006 16:22, aktualizováno 15:22, Mgr. Jana Filípková
 

Představitelé Plzeňského kraje dnes 18. září ve 12.00 hodin vyvěsili černý prapor na budovu Krajského úřadu Plzeňského kraje jako symbolické vyjádření smutku v souvislosti s tragédií, která se odehrála v nedělí 17. září v časných ranních hodinách nedaleko rakouského města Schrems, kde došlo k nehodě českého autobusu, který vezl klienty Ústavu sociální péče ve Stodu a jejich opatrovníky domů z Chorvatska. Během této havárie zemřeli čtyři lidé.

Plzeňský kraj, který je zřizovatelem této instituce, nabídl jejímu řediteli Mgr. Radomíru Bednářovi veškerou potřebnou či požadovanou pomoc, ať se to týká spolupráce odborných psychologů, kteří mají velké zkušenosti s posttraumatickými stavy, nebo převozu zraněných Zdravotnickou záchrannou službou Plzeňského kraje z Rakouska do českých nemocnic či domácího ošetření.

„Nejenom s vedením nemocnic zřizovaných Plzeňským krajem, ale i s představiteli Fakultní nemocnice v Plzni je předjednáno umístění všech zraněných, pokud jim to jejich zdravotní stav dovolí, a jejich následná léčba“, dodává radní Plzeňského kraje pro oblasti zdravotnictví a sociálních věcí Mgr. Ing. Pavel Karpíšek.

Během dnešního dne v nočních hodinách budou na území České republiky převezeni další tři pacienti. Jeden z nich se vrátí nazpět do Stodu, druhý bude hospitalizován ve Fakultní nemocnici v Plzni a třetí bude umístěn do domácího ošetření. Zítra bude do Čech převezena z rakouských nemocnic většina ze zraněných.