Reakce lékařů Plzeňského kraje

obrazek
06. října 2005 14:51, aktualizováno 13:51, Mgr. Jana Filípková

 

 

V souvislosti s vyhrocenou ekonomickou situací ambulantních zdravotnických zařízení v regionu se ve středu 5. října setkali s hejtmanem Plzeňského kraje MUDr. Petrem Zimmermannem zástupci plzeňských zubních (dr. Rudolf Jakl, dr. Robert Houba), praktických (dr. Eva Pohořalá, dr. Jana Hajnová) a dětských (dr. Alena Šebková) ambulantních lékařů.

Informovali jej především o existenčních problémech většího počtu plzeňských ordinací  v důsledku neúměrného zpožďování plateb od VZP. Neřešení problému může způsobit brzké uzavírání ordinací a vést k rozvratu primární zdravotní péče v kraji.

Kroky vlády a Ministerstva zdravotnictví ČR nejenže směřují k postupné likvidaci soukromých ordinací, ale i k návratu českého zdravotnictví před rok 1989 s plným dopadem na pacienty. Výzvu předsedkyně Asociace velkých nemocnic a ředitelky Fakultní nemocnice v Plzni Ing. Kunové k rozvázání smluv zdravotních pojišťoven s protestujícími lékaři považují účastníci schůzky za vynucené podbízivé gesto organizace přímo řízené Ministerstvem zdravotnictví ČR.

„K této aktivitě byli soukromí lékaři doslova dohnáni nekompetentní zdravotnickou politikou vlády ČSSD. O značných problémech se diskutuje snad již 10 let, ale stále se neřeší. Akce lékařů je impulsem, který by mohl podnítit hledání reálných řešení chronické ekonomické nerovnováhy systému zdravotnictví v České republice. Přítomní účastníci se shodli, že jejich společným cílem je dosažení fungujícího zdravotnictví v České republice, které by poskytovalo kvalitní zdravotní péči a jistotu pacientům, kterým se stává během života  každý z nás“, poznamenal k současné situaci lékařů hejtman Plzeňského kraje.