Regionální politici Evropy zasedají v Praze

17. září 2004 15:09, aktualizováno 14:09,
Ve dnech 20. a 21. září 2004 se bude v Kongresovém centru v Praze konat společné zasedání Výboru pro institucionální záležitosti Kongresu místních a regionálních orgánů Rady Evropy – CLRAE a Výboru pro záležitosti ústavy a evropské správy Výboru regionů – CoR.

 

Do Prahy na společné zasedání zavítá na 400 komunálních a regionálních politiků ze zemí Evropské unie. Klíčovým tématem jednání bude evropská ústava. Dále budou politici jednat například o směřování regionů v unii. Jde vůbec o první výjezdní zasedání těchto výborů. „Jsme rádi, že se to podařilo nám jako nové členské zemi Evropské unie. Je to dobrá propagace naší republiky,“ uvedl k pražskému zasedání hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann.

Snahou místních a regionálních orgánů Rady Evropy je zprostředkovat vztahy mezi nejnižšími složkami samosprávy a Evropskou komisí. „Výbor regionů si klade za cíl zkrátit vzdálenost mezi obyčejnými lidmi a Bruselem,“ dodal hejtman Petr Zimmermann.

 

Patronaci nad konferencí zástupců regionů převzalo hlavní město Praha společně s Asociací krajů ČR a se Svazem měst a obcí ČR. První setkání hejtmanů krajů s předsedou Výboru regionů panem Peterem Straubem proběhlo letos na jaře na Karlštejně. V rámci jednání Rady AKČR projednávali mimo jiné přípravu pražského společného zasedání Kongresu místních a regionálních orgánů Rady Evropy a Výboru regionů EU.

 

 

Hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmemann (vlevo) a hejtman Středočeského kraje Petr Bendl (vpravo)

na tiskové konferenci k zasedání Kongresu místních a regionálních orgánů Rady Evropy a Výboru regionů EU.

 

 

______________________________________________________________________________

 

Co je to Kongres místních a regionálních orgánů Rady Evropy?

Kongres místních a regionálních orgánů Rady Evropy (CLRAE - Congress of Local and Regional Authorities of the Council of Europe) je od r. 1994 poradním orgánem Rady Evropy. V této mezinárodní organizaci nahradil Stalý výbor místních a regionálních orgánů Evropy. Pracuje na základě rezoluce Výboru ministrů RE.

CLRAE:

- je pro volené zástupce obcí a regionů fórem, kde mohou jednat o společných problémech, vyměňovat si zkušenosti a informovat vlády členských států Rady Evropy o svých postojích;

- Výboru ministrů a Parlamentnímu shromáždění Rady Evropy poskytuje poradenství ve všech otázkách týkajících se místní a regionální politiky;

- úzce spolupracuje s národními a mezinárodními organizacemi zastupujícími místní a regionální samosprávu;

- pořádá slyšení a konference na místní a regionální úrovni;

- vypracovává zprávy o stavu místní a regionální demokracie ve všech členských zemí Rady Evropy a v zemích, které požádaly o přijetí. Zejména sleduje,

jak jsou plněny zásady Evropské charty místní samosprávy;

- pomáhá novým členským státům Rady Evropy na cestě k nastolení účinné místní a regionální samosprávy.

Členskými státy CLRAE je všech 45 členských států Rady Evropy.  Skládá se ze dvou komor: Komory místních orgánů a Komory regionů.

Delegace České republiky do CLRAE má 7 členů a 7 náhradníků.

 

Co je Výbor regionů Evropské unie?

Výbor regionů byl založen Maastrichtskou smlouvou roku 1992. Evropská komise a Rada ministrů mají podle smluv o EU povinnost konzultovat Výbor regionů v otázkách legislativních návrhů, které mají dopad na regionální nebo místní úrovni v těchto oblastech: zaměstnanost, životní prostředí, zdraví, vzdělání a mládež, hospodářská a sociální soudržnost, sociální politika, transevropská infrastruktura, doprava, učňovské školství a kultura. Mimo vyjmenované oblasti mohou Komise, Rada a Evropský parlament konzultovat Výbor regionů v jakýchkoliv otázkách, pokud předpokládají podstatné regionální nebo místní důsledky návrhu. Výbor může také formulovat stanovisko z vlastní iniciativy, což umožňuje zařadit téma na pořad jednání EU.

Výbor regionů je nejmladší institucí Evropské unie. Jeho vznik vyjadřuje silnou touhu členských států respektovat nejen regionální a místní identitu a výsady, ale také je zapojit do tvorby a realizace politiky Evropské unie v různých oblastech.

Výbor má celkem 317 členů a stejný počet náhradníků. Členy a náhradníky navrhují členské státy Radě ministrů, která je jmenuje na čtyřleté obnovitelné funkční období. Česká republika má ve Výboru regionů dvanáct členů a dvanáct náhradníků.