Regionální rada Regionu soudržnosti Jihozápad schválila projekty pro podporu z EU

obrazek
20. května 2005 17:15, aktualizováno 16:15, Mgr. Jana Filípková
 

 

Přes 300 milionů korun by měly získat projekty ze strukturálních fondů EU, jejichž výběr  20. května schválila Regionální rada Regionu soudržnosti NUTS II - Jihozápad na svém zasedání v Českých Budějovicích. Jedná se o projekty subjektů z Plzeňského a Jihočeského kraje podané v rámci 3. kola výzvy Společného regionálního operačního  programu. 

Pro rozvoj dopravy v regionech bylo doporučeno celkem 7 projektů a každý z krajů získal na jejich realizaci přibližně 50 miliónů korun. Plzeňský kraj z tohoto objemu peněz (46 miliónů korun) uskuteční dva projekty, a to opravu opěrných zdí na silnici Annín – Radešov a opravu mostu a přeložku části silnice před obcí Svržno.  

Na provedení 9-ti projektů na rozvoj informačních a komunikačních technologií bylo vyčleněno téměř 22 milionů korun. V jihočeské části regionu Jihozápad půjde o 8 projektů za celkem 8 milionů korun, zbytek náleží 3 projektům z Plzeňského kraje. S podporou evropských peněz budou moci v PK rozšířit své informační a komunikační technologie v regionu Tachov a město Spálené Poříčí s pomocí EU vybuduje pro své občany a návštěvníky veřejně přístupná místa k internetu. Největší objem peněz z tohoto opatření přesahující částku 11 miliónů korun je určen na internetizaci knihoven v Plzeňském kraji.

Infrastruktura pro rozvoj lidských zdrojů v regionech je společným jmenovatelem pro dalších osm doporučených projektů s požadovanou podporou z EU ve výši téměř 98 milion korun. Tak jako v tomto případě, požadavky výrazně převýšily možnosti finančního příslibu i u projektů na rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch. Téměř 40 milionů korun se rozdělí mezi tři projekty, a to pro města Horažďovice na regionální centrum cestovního ruchu, pro Strakonice na obnovu a nové využití zdejšího hradu a pro Jindřichův Hradec pro Národní muzeum fotografie.

Regionální rada, ve které zasedají po deseti členech představitelé Plzeňského a Jihočeského kraje, vyhlásila na svém pátečním jednání také 4. kolo výzvy k předkládání individuálních projektů do Společného regionálního operačního programu týkající se následujících oblastí: rekonstrukce silnic II. a III. třídy, informačních technologií a infrastruktury pro cestovní ruch[1]. Pro případné žadatele z obou krajů zde zbývá celková částka přesahující 240 miliónů korun. Své žádosti mohou zájemci podávat od 1. června do 1. srpna letošního roku.

 

Hejtman Plzeňského kraje s hejtmanem Jihočeského kraje

 

Z jednání RRRSJ v Českých Budějovicích 

 

 

 

 

 

 



[1] Konkrétně se jedná o následující opatření a podopatření SROPu: podopatření 2.1.1. Rozvoj regionální dopravní infrastruktury, opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech a podopatření 4.2.2.  Podpora regionální a místní infrastruktury ČR.