Rekonstrukce silnice v průtahu města Nýrsko

obrazek
12. října 2007 15:26, aktualizováno 14:26, Mgr. Jana Filípková
 

 

V pondělí 15. října v 11.00 hodin se náměstek hejtmana PK pro oblasti ekonomika, majetek a finance Ing. Vladislav Vilímec a radní PK pro oblast dopravy Ing. Miroslav Jaroš zúčastní slavnostního otevření dokončené akce „Rekonstrukce silnice II/190 v průtahu Města Nýrsko“.         

 

„Silnice II/190 spojuje Železnou Rudu, Nýrsko a Českou Kubici a má velký význam nejenom z regionálního hlediska, ale i jako spojnice s přechody do SRN. Opravovaný úsek silnice II/190 je značně frekventovaný a byl navržen v kategorii MO 8/50 se šířkou 7 m. Celá stavba byla právě s ohledem na délku rekonstruovaného úseku a na objem finančních prostředků rozdělena do dvou let. Celková délka úpravy byla 1283,50 m, vysvětluje Ing. Miroslav Jaroš.

Celkové náklady na rekonstrukci komunikace byly 35 mil. Kč – z toho 15,5 mil. Kč bylo investováno z rozpočtu Plzeňského kraje v roce 2006 a 19,5 mil. Kč bylo uhrazeno z krajského rozpočtu v následujícím roce 2007 (z toho jen oprava mostu stála 3,6 mil. Kč). Náklady na rekonstrukci a zřízení inženýrských sítí činily 25 mil. Kč a náklady na výstavbu chodníků, parkovacích stání a zpevněných ploch dosáhly 9 mil. Kč. Tyto náklady byly hrazeny z rozpočtu Města Nýrsko. 

Před samotným započetím stavebních prací na rekonstrukci komunikace a chodníků byly provedeny lánované rekonstrukce inženýrských sítí. Součástí stavby je i rekonstrukce vozovky, rekonstrukce mostu přes Úhlavu, výstavba parkovacích stání, chodníků a zpevněných ploch, řešení odvodnění komunikace a úprava zeleně. První část stavby (II. etapa) byla stavebně zahájena v září 2006 a dokončena 8. prosince 2006. Druhá část stavby byla zahájena na začátku května 2007 a dokončena 27. září 2007. V současné době je stavba do doby vydání kolaudačního rozhodnutí v předčasném užívání.

 

Stavba byla provedena podle projektové dokumentace zpracované v roce 2005 projekční kanceláří  Ing. Daniely Škubalové.

Rekonstrukci komunikace provedla firma Meliorace a.s., Žarošice s hlavním subdodavatelem - místní firmou Lesní stavby s.r.o., Nýrsko. Výstavbu chodníků, parkovacích stání a opravu mostu provedla firma Strabag a.s.