S novým elánem do "Cíle 3"

obrazek
03. dubna 2009 16:41, aktualizováno 15:41, Mgr. Jana Filípková
 

 

 

V roce 2001 byl společnou deklarací mezi Plzeňským krajem, Horním Falckem a Dolním Bavorskem vytvořen základ přeshraniční spolupráce, který se stal v následujících letech základnou úspěšné kooperace a posloužil jako předpoklad pro přijetí regionální spolupráce iniciativou společenství INTERREG IIIA Evropské unie k vytvoření sítě regionálního rozvoje.

 

Kolem 200 zástupců z oblasti politiky, administrativy a hospodářství regionů jak z Horního Falcka a Dolního Bavorska, tak i z Plzeňského kraje se zúčastnilo v dnech  2. a 3. dubna 2009, pod vedením vládní prezidentky Brigitty Brunner spolu s vládním prezidentem Heinzem Grunwaldem a náměstkem hejtmanky Plzeňského kraje Ivo Grűnerem,  8. regionální konference v Regensburgu, aby zhodnotili stávající struktury, projekty a podněty v rámci regionální spolupráce a další cíleně iniciovali. Účastníci shledali, že jak mezi vládními prezidii, tak i mezi Plzeňským krajem dochází k vzájemné spolupráci na dobré sousedské a přátelské úrovni.

 

Během jedné z významných akcí týkající se vzájemné přeshraniční kooperace – otevření hranice během rozšíření Schengenského prostoru dne 21. 12. 2007 – bylo zajištěno pokračování přeshraniční spolupráce s pomocí Cíle 3, který je podporován EU, kofinancován svobodným státem Bavorsko a Českou republikou. S novým elánem dochází nyní k rozvoji společného akčního prostoru.

 

Bude přitom velice záležet na tom, jak si jako společnost orientující se na budoucnost přeshraniční spolupráce budeme mezi jednotlivými evropskými metropolemi rozumět. Ty obory, od kterých se na poli spolupráce očekává vyšší hodnota, by měly být vyzdvihnuty a společné projekty podpořeny.

 

Cílem je především další prohloubení spolupráce v rámci kooperačního prostoru, jemuž podobný se nikde jinde mezi metropolemi střední Evropy nenajde, a který disponuje velkým potenciálem, stejně tak jako vysokou regionální rozmanitostí od oblasti Dunaje na jihu přes „Zelenou střechu Evropy“ ve středu a dále starými průmyslovými, opět se rozvíjejícími, oblastmi na severu a východě, stejně jako významná centra a charakteristické venkovské oblasti.

 

Pro následující roky se objevují významné tendence, které umožní to, aby byl prostor kooperace ještě lépe nastaven. Příslušné výzvy si žádají společná zdolávání.

 

Přítomní zástupci kooperačního prostoru se zasazují o to, aby byly využívány dosavadní tématické oblasti: kultura, zemědělství, cestovní ruch, životní prostředí, doprava
a hospodářství, i spolupráce v oblastech odborného vzdělání a škol, zdravotnictví
a územního regionálního rozvoje, jenž by byly více prohlubovány a jejich společné projekty podporovány.

 

Vznik integrovaného vzdělávacího a vědeckého prostoru, další rozvoj stávajícího stavu propagace cestovního ruchu, otázky budoucí tvorby infrastruktury, zejména ve vztahu k výstavbě transevropské dopravní sítě (např. vlakový koridor Praha – Plzeň – Regensburg – Mnichov, event. Plzeň – Amberg – Norimberk), integrace v hospodářské oblasti Podunají představují strategické úkoly do budoucna pro společný životní a hospodářský prostor.

 

Účastníci konference podporují též projekt hospodářských komor „My jsme Evropa/ Wir sind Europa“. Střednědobě by mohla efektivita přeshraniční spolupráce v rámci institucionálního rozdělení budoucích požadavků nadále adekvátně růst.