Seminář „SROP a iniciativa Interreg III A“

obrazek
11. května 2004 10:06, aktualizováno 09:06, Mgr. Jana Filípková
 

 

          Ve středu 5. května proběhl v prostorách Krajského úřadu Plzeňského kraje seminář s názvem „Společný regionální operační program a iniciativa Interreg IIIA“ na jehož přípravě se podílelo společně s Plzeňským krajem také Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky.

Jednací sál Zastupitelstva Plzeňského kraje byl zaplněn do posledního místečka zájemci o aktuální informace podané z úst těch nejpovolanějších, tedy pracovníků Ministerstva pro místní rozvoj, kteří řídí daný program, a pracovníků Sekretariátu Regionální rady, kteří jej budou administrovat na úrovni Plzeňského kraje. Úvodní slovo k přednášejícím pronesl náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro regionální rozvoj, územní plánování a zemědělství, pan Stanislav Rampas, a náměstek ministra pro sekci Regionální politiky, Ing. Petr Forman.

Dopolední část semináře byla věnována aktuálním informacím o připravovaných výzvách k předkládání projektů, představení operačního programu, příručce pro žadatele, programu MSSF – Benefit, v němž se bude vyplňovat žádost o finanční prostředky a představení iniciativy Interreg IIIA. Přednášek na tato témata se ujali výhradně pracovníci Ministerstva pro místní rozvoj, za všechny jmenujme např. Mgr. Věru Jourovou – ředitelku Odboru Řídícího orgánu SROP či Mgr. Michala Jarolímka – pracovníka Regionálního pracoviště Odboru Řídícího orgánu SROP v Českých Budějovicích.

Odpolední část semináře byla již pojata spíše formou konzultací. Účastníci semináře se rozdělili do skupin podle toho, která z oblastí podporovaných ve Společném regionálním operačním programu je zajímala, a měli možnost prodiskutovat se zástupci MMR a pracovníky S-RR konkrétní problémy. Největší zájem byl, podle předpokladu, o skupinu, která se zaměřila na cestovní ruch. Účastníci se nejčastěji zajímali o podmínky kofinancování projektů a o zaměření grantových schémat, která do Společného regionálního operačního programu připravuje Plzeňský kraj.

Zájem o účast na semináři mnohonásobně překročil kapacitní možnosti sálu a nebylo proto možné uspokojit všechny, kdo by se rádi dozvěděli aktuální informace. Proto Krajský úřad PK připravuje sérii dalších seminářů, které budou podobně zaměřené a uskuteční se na začátku června tohoto roku. Informace o seminářích budou v průběhu příštího týdne zveřejněny na webových stránkách Plzeňského kraje v sekci Zahraniční vztahy / Region soudržnosti Jihozápad.