Setkání hejtmana PK s alžírským velvyslancem

obrazek
08. února 2006 15:46, aktualizováno 14:46, Mgr. Jana Filípková
 

 

 

V pondělí 6. února navštívil Plzeňský kraj poprvé od svého zvolení před 15 měsíci velvyslanec Alžírské demokratické a lidové republiky pan Moulay Mohammed Guendil, kterého přijal hejtman Plzeňského kraje pan Petr Zimmermann.

„Plzeň bylo jedno ze tří měst vedle Prahy a Brna, které jsem znal ještě před svým jmenováním a příjezdem do České republiky“, prohlásil hned v úvodu setkání alžírský velvyslanec. Z otázek položených představiteli Plzeňského kraje bylo zřejmé, že pan velvyslanec je dobře obeznámen nejenom se situací v České republice, ale přímo i v Plzeňském kraji a s osobností jejího čelního představitele. „V čele kraje může stát každý, kdo získá mandát, ale aby člověk mohl léčit lidi, musí dosáhnout určitého vzdělání a zkušeností. Nicméně rozhodovat a nést za svá rozhodnutí zodpovědnost je to nejtěžší jak v medicíně, tak v politice“, odpověděl na otázku velvyslance, zda je lehčí léčit pacienty či stát v čele kraje, hejtman Plzeňského kraje.

Pan Guendil položil celou řadu konkrétních dotazů týkajících se vytvoření krajů v České republice, zajímal se, jaké kroky je třeba učinit, aby regionalizace proběhla úspěšně, neboť v Alžírsku v současné době právě probíhá proces decentralizace.

Dalším tématem setkání byla problematika nemocnic, školství či vztahů představitelů kraje se zástupci obcí. 

V závěru setkání pan Guendil vyzdvihl, že vedle velmi dobré politické spolupráce mezi zeměmi věří v navázání užší kooperace v oblasti hospodářství a je přesvědčen, že rozbíhající součinnost hospodářských komor obou států tomu napomůže a české firmy by se v Alžírsku mohly uplatnit např. v oblasti dopravy a využít investiční nabídky jeho země.

 

Setkání hejtmana PK s alžírským velvyslancem

 

Setkání hejtmana PK s alžírským velvyslancem