Setkání starostů oblasti „Sever“

obrazek
06. dubna 2006 15:48, aktualizováno 14:48, Mgr. Jana Filípková
 

 

V pátek 7. dubna proběhne v klášteře Kladruby v pořadí již druhé setkání starostů z obou dvou stran hranice v rámci rozvíjející se přeshraniční spolupráce Plzeňského kraje, Horního Falcka a Dolního Bavorska. Jedná se o setkání starostů oblasti „Sever“, tzn. za českou stranu byli na toto shromáždění přizváni starostové obcí z okresů Tachov a Plzeň-sever[1], na německé straně byli osloveni starostové okresu Neustat an der Waldnaab a Tirschenreut.

„Rádi bychom navázali na předchozí kontakty a připravovaným a uskutečněným setkáním starostů bychom chtěli podpořit dobré vzájemné vztahy. Chceme se připravit na výzvy budoucnosti ve společné Evropě a chceme pomocí společných projektů a dalších partnerství co nejvíce podporovat rozvoj našeho společného regionu. V neposlední řadě by naše setkání mělo být příležitostí k diskusi o starostech a problémech obcí na hranici“, prohlásil radní Plzeňského kraje pro oblasti regionálního rozvoje, zemědělství a podpory fondů EU Ing. Jiří Kalista a zároveň koordinátor přeshraniční spolupráce za českou stranu.

Kontakty mezi obcemi z obou stran hranice nejsou dnes již žádnou zvláštností. V uplynulých letech se v této oblasti mnohé událo, vytvořilo se mnoho rozvíjejících se vztahů a různých forem spolupráce, proto na setkání do Kladrub, které získaly v roce 2005 ocenění „Vesnice roku Plzeňského kraje“, jsou zváni i představitelé řady mikroregionů a dalších spolků působících na vymezeném území.

První setkání starostů oblasti „Střed“ se uskutečnilo ve čtvrtek 16. března letošního roku v Neukirchenu b. Hl. Blut. Poslední setkání starostů oblasti „Jih“ je plánováno do první poloviny měsíce května.

 



[1] Konkrétně se jedná o starosty následujících obcí: Bezdružice, Bílov, Bor, Broumov, Černošín, Dolní Bělá, Halže, Hněvnice, Horní Bělá, Chodová Planá, Kladruby, Konstantinovy Lázně, Kralovice, Ledce, Lesná, Líšťany, Manětín, Město Touškov, Milíře, Mrtník, Nečtiny, Nýřany, Olbramov, Planá, Plasy, Přišov, Rozvadov, Stříbro, Tachov, Třemešná, Třemešná, Úherce, Úlehle, Všeruby, Zbůch.

 

Soubory ke stažení