Silný vítr a déšť zasáhl celé území kraje - 19. ledna 2007

19. ledna 2007 12:00, aktualizováno 11:00,

Během noci ze čtvrtka na pátek zasál celé území Plzeňského kraje silný vítr, který byl doprovázen deštěm. Zasaženo bylo skutečně celé území kraje, ale nejvíce nepříznivé počasí postihlo okres Klatovy, konkrétně Železnorudsko a oblast kolem Přimdy na Tachovsku. Převážně silný vítr porážel stromy a poškozoval, či dokonce odnášel střechy řady objektů.

 

Na území došlo k téměř 50 výpadkům elektřiny, některé problémy se již podařilo odstranit, jiné se stále řeší. Aktuální stav je zveřejňován na webových stránkách společnosti ČEZ. Hasiči do této doby vyjížděli k pěti stovkám případů, z toho řešili 25 případů požáru. Převážně se jednalo o požáry trafostanic. Veškeré bližší informace poskytne Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje.

 

Vítr a déšť zapříčinil i řadu uzavírek silnic, které se silničáři společně s hasiči snaží odstraňovat. Aktuální stav sjízdnosti silnic na území kraje je zveřejněn na portále Plzeňského kraje www.plzensky-kraj.cz v sekci Doprava – Dopravní informace (http://www.plzensky-kraj.cz/TrafficInfo.asp). K uzavírce došlo i na železnici, zcela uzavřena je trať Nýrsko – Železná Ruda a trať Planá – Tachov. Na některých dalších tratích jsou jen lokální uzavírky. K uzávěrkám došlo i na německé straně.

 

Předpověď počasí na den i noc je zatím optimistická, stále lez očekávat přeháňky, ale vítr bude oslabovat. Situace z dnešní noci by se neměla opakovat.

 

Plzeňský kraj je ve spojení s jednotlivými složkami krizového štábu a monitoruje situaci na území Plzeňského kraje.