Slavnostní ukončení projektu „Německo-česká odborná třída pro obor mechanik strojů a zařízení“

obrazek
26. července 2010 14:52, aktualizováno 13:52,
 

Slavnostní ukončení projektu „Německo-česká odborná třída pro obor mechanik strojů a zařízení“

Ve čtvrtek 15. července se v obřadní síni Městského úřadu v Tachově konalo slavnostní ukončení a vyhodnocení projektu „Německo-česká odborná třída pro obor mechanik strojů a zařízení“, který od 1. srpna 2008 realizovala Střední průmyslová škola, Tachov, Světce 1 společně s hlavními partnery – vzdělávacím zařízením Youcomp e.V. a Europaberufsschule ve Weidenu.

V německo-české třídě se vzdělávalo osm českých a osm německých žáků, jejichž teoretická výuka a praktická příprava probíhala střídavě na české a německé straně. Součástí vzdělávání byla rovněž intenzivní jazyková příprava v německém a českém jazyce.

Slavnostní ukončení projektu proběhlo v pátek 23. července také v Europa-Berufsschule v německém Weidenu, kde byly všem šestnácti úspěšným žákům předány výuční listy, které budou akceptovány jak v Německu, tak v České republice. Certifikovaný doklad garantuje Česko-německá obchodní a průmyslová komora.

Slavnostního předání se zúčastnila řada významných osobností z české i německé strany – pozvání přijala bavorská ministryně pro spolkové a evropské záležitosti Emilia Müller, senátor Parlamentu České republiky Miroslav Nenutil a také člen Rady Plzeňského kraje pro oblasti školství, mládež a sport Jiří Struček. „Projekt česko-německé třídy je jedním ze systematických kroků vedoucích ke zlepšení klesajícího zájmu žáků o oblast odborného školství, která se v současné době potýká s nemalými problémy spojenými s neoprávněně nízkou prestiží učebních oborů. Vážím si práce všech, kteří se na úspěšné realizaci projektu podíleli, a těším se na jeho pokračování,“ řekl radní Struček.

Projekt německo-české třídy byl realizován prostřednictvím programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2007-2013. Má významnou podporu bavorské vlády a v neposlední řadě získal i soukromé finanční prostředky od německých firem, které umožňují poskytnout žákům stipendium po dobu trvání projektu. Na financování projektu se podílel také Plzeňský kraj, který přispěl částkou zhruba 320 tisíc Kč.

 

 

Proslov bavorské ministryně pro spolkové a evropské záležitosti Emilie Müller v Europa-Berufsschule.

 

 

Proslov člena Rady Plzeňského kraje pro oblasti školství, mládež a sport Jiřího Stručka.

 

 

Jeden ze žáků německo-české třídy při slavnostním předání výučního listu z rukou Dr. Jürgena Helmese z IHK Regensburg.

 

 

Vystoupení JUDr. Jaroslavy Havlíčkové, vedoucí Odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu Plzeňského kraje, na konferenci uspořádané k ukončení projektu německo-české třídy v Tachově.

 

 

Absolventi německo-české třídy.