Sněmovna schválila zákaz převodu nemocnic na obchodní společnosti

05. listopadu 2004 14:15, aktualizováno 13:15,

Ve čtvrtek 4. listopadu poslanecká sněmovna schválila návrh zákona, který má krajům znemožnit přeměnu nemocnic v obchodní společnosti.

Zákaz převodu nemocnic prosadil v rámci nesouvisejícího zákona o hodnocení a snižování hluku v životním prostředí poslanec ČSSD Jaroslav Krákora. Jeho novela se týká zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Klíčová věta zní: "Příspěvkovou organizaci, jejímž předmětem činnosti je poskytování zdravotní péče, nelze přeměnit na obchodní společnost".

 

„Plzeňský kraj změnu právní formy nemocnic již realizoval. Žádná nemocnice ani oddělení nezaniklo, ekonomicky dochází spíše ke stabilizaci nemocnic,“ uvedl k situaci v Plzeňském kraji hejtman Petr Zimmermann. „Tento zákon svým obsahem i formou připomíná za minulosti známé ´poručit větru i dešti´. Je obecně známým faktem (který je doložitelný), že nejhůře hospodaří některé velké státní nemocnice a některé byly v minulosti opakovaně oddlužovány za peníze daňových poplatníků. Jako příklad můžeme uvést VFN Praha či FN Motol - Ministerstvo financí ČR z titulu ručitele úvěru /viz. usn.vlády č. 444/2002 Sb./ uhradilo České konsolidační agentuře úvěry za VFN 805 000 tis. Kč a za FN Motol 412 500 tis. Kč. Pohledávky České konsolidační agentury byly uhrazeny, ale obě částky zůstávají jako dluh vůči státnímu rozpočtu (Zdroj: zpráva ekonomického odboru MZ z internetu – červen 2004). Pokud tedy někdo (MZ ČR) používá v této souvislosti pojem ´tunelování´, měl by si nejprve zamést před vlastním prahem. Chce-li být sociální demokracie důsledná ve svých postojích, bude muset zavést neziskové organizace (též zákonem?) napříště i u výrobců a dodavatelů léků, endoprotez a veškerého zdravotnického materiálů. Tudy všude přece podle sociální demokracie utíkají peníze formou zisku.

Připomínám všem, že nejhorší zaznamenaný případ ´tunelování´ a neřízeného krachu nemocnice (která přestala léčit lidi i vyplácet mzdy zaměstnancům) se odehrál ve státní příspěvkové organizaci Nemocnice s poliklinikou Planá na podzim 2002, kdy tato byla zřizována okresním úřadem, potažmo tedy Ministerstvem vnitra ČR, které bylo a je plně v rukou ČSSD,“ dodal hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann.

 

Zákon vstoupí v platnost, pokud jej schválí Senát a podepíše prezident.