Součástí jednání byla problematika SROPu i ROPu

obrazek
23. září 2005 15:38, aktualizováno 14:38, Mgr. Jana Filípková
 

 

V pátek 23. září se na Krajském úřadě PK konalo za účasti představitelů Plzeňského a Jihočeského kraje jednání Regionální rady Regionu soudržnosti Jihozápad, které mělo na programu devět bodů doplněných o podrobné prezentace.

Hlavním úkolem dnešního jednání bylo schválení výběru projektů doporučených k podpoře ze strukturálních fondů EU v rámci 4. výzvy Společného regionálního operačního programu. V rámci této výzvy bylo podáno celkem 39 projektů, a to 8 v Plzeňském a 31 v Jihočeském kraji. Po formální kontrole a na základě bodového ohodnocení bylo doporučeno k financování celkem 15 projektů (4 z Plzeňského a 11 z Jihočeského kraje), které byly členy Regionální rady jednomyslně schváleny. Konkrétně se jedná o projekty týkající se rozvoje dopravy v regionech, rozvoje informačních a komunikačních technologií a rozvoje infrastruktury pro cestovní ruch.

V programu SROP po uzavření 4. kola výzvy zbývá částka přesahující 32 miliónů, proto bylo vyhlášeno 5. kolo pro předkládání individuálních projektů do SROPu týkající se rozvoje regionální dopravní infrastruktury. Zájemci mohou své projekty předkládat na příslušné odbory obou krajských úřadů v termínu od 1. října do 30. listopadu 2005.

„Bude kladen důraz na realizaci a podporu větších silničních projektů realizovaných v centrech osídlení, na realizaci silničních úseků napojujících průmyslové či obchodní zóny na dopravní síť. Podpora zahrne investice vkládané do rekonstrukce a modernizace silnic II. a III. tříd a v nezbytné míře i do jejich výstavby“, říká Ing. Jiří Kalista, radní Plzeňského kraje pro oblasti regionálního rozvoje, zemědělství a podpory fondů EU. A k dnešnímu jednání dodává: „Jsem rád, že nejenom v těchto hlavních bodech dnešního jednání jsme dospěli s partnery z Jihočeského kraje ke konsensuálnímu závěru.“

Představitelé Regionální rady Regionu soudržnosti Jihozápad byli na dnešním jednání také informováni o prioritách Regionálního operačního programu (dále jen ROP) a seznámeni s obsahem společných priorit ROPu, který byl schválen Komisí pro regionální rozvoj Asociace krajů ČR. Jedná se celkem o 4 priority týkající se oblastí regionální infrastruktury a dostupnosti, cestovního ruchu, regionální podpory podnikání a rozvoje lidských zdrojů.

Součástí jednání byla i podrobná prezentace pracovníka Ministerstva pro místní rozvoj ČR a bližší seznámení s podmínkami pro další plánovací období v letech 2007 – 2013.