Soutěž o Vesnici roku 2008 vstoupila do 14. ročníku

obrazek
23. dubna 2008 13:09, aktualizováno 12:09, Mgr. Jana Filípková
 

 

 

Do konce měsíce dubna se mohou obce v Plzeňském kraji přihlašovat do soutěže Vesnice roku 2008. Této soutěže se mohou zúčastnit všechny obce vesnického charakteru, které mají maximálně 5 250 obyvatel a mají zpracovaný vlastní program obnovy venkova.

14. ročník této soutěže byl vyhlášen 4. března letošního roku Spolkem pro obnovu venkova ČR, Svazem města obcí ČR, Ministerstvem pro místní rozvoj ČR a Ministerstvem zemědělství ČR.

Tradičním spoluorganizátorem této soutěže je i Plzeňský kraj, který ze svého rozpočtu v letošním roce uvolnil 240 tisíc korun na ocenění vítězných obcí.

„Vítězové krajských stuh mají mj. i přednostní právo na získání dotace z Programu stabilizace a obnovy venkova PK. Věřím, že v letošním roce i díky pozměněným pravidlům budou uděleny ceny ve všech kategoriích“, prohlásil radní Plzeňského kraje pro oblasti regionálního rozvoje, zemědělství a podpory fondů EU Ing. Jiří Kalista.

Cílem této soutěže je snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, zveřejnit rozmanitost a pestrost uskutečňování programů obnovy vesnic a upozornit širokou veřejnost na význam venkova.

Soutěž je organizována ve dvou kolech – krajském a celostátním. V rámci krajského kola jsou udělována následující ocenění – Zlatá stuha – vítěz krajského kola, Modrá stuha – za společenský život, Bílá stuha – za činnost mládeže, Zelená stuha – za péči o zeleň a životní prostředí, Oranžová stuha – za spolupráci obce a zemědělského subjektu. Plzeňský kraj navíc uděluje „Cenu hejtmana Plzeňského kraje“ a „Cenu Rady Plzeňského kraje“.

Vesnicí roku Plzeňského kraje se v loňském roce stala obec Bolešiny na Klatovsku.

Vítěz celostátního kola soutěže „Vesnice roku“ postoupí do obdobné evropské soutěže, kterou pořádá Evropská pracovní společnost pro rozvoj venkova a obnovu vesnice.

Podmínky k účasti v soutěži i přihlášky jsou k dohledání na webových stránkách Ministerstva pro místní rozvoj ČR www.mmr.cz pod ikonou „Vesnice roku“.