Sportovní hry mateřských škol vyhráli již druhým rokem sportovci z Horšovského Týna

obrazek
17. června 2009 11:36, aktualizováno 10:36, Mgr. Jana Filípková
 

 

Ve středu 10. června proběhlo slavnostní finále tradičních 3. sportovních her mateřských škol Plzeňského kraje za účasti radního Plzeňského kraje Jiřího Stručka a olympioniků Barbory Horáčkové, lukostřelkyně, Jana Kůrky, střelce z malorážky a Bohuslava Ebermanna, hokejisty. Vítězem krajských her se stala mateřská škola Vančurova z Horšovského Týna. Na druhém místě skončila MŠ Pošumavská reprezentující Tachov a třetí místo obsadily se stejným časem dvě školky, 90. MŠ z Plzně a MŠ Gagarinova z Přeštic.

 

Jak říká Marek Krátký, ředitel projektu, „je úžasné sledovat předškolní děti, jak celý závod s nasazením bojují. Děti jsou již v tomto věku velice šikovné, nadané a plně chápou smysl soutěží. Projekt pomáhá objevovat sportovní talenty, budoucí olympioniky. Vítězi byli nakonec všichni malí sportovci.“

 

Finále sportovních her v Plzni se zúčastnilo celkem 90 dětí z 9 obcí, reprezentujících jednotlivé okresy kraje. Do 3. Sportovních her MŠ Plzeňského kraje se na základní úrovni zapojilo necelých 15.000 dětí, které soutěžily ve školních kolech, a následně na okresních semifinále. Děti soutěží v 5 disciplínách: štafetový běh, skok v pytli, hod na cíl, překážková chůze a pětiskok.

 

Sportovní hry MŠ jsou největší sportovní projekt pro předškolní děti v České republice, který se letos poprvé koná ve všech 14 krajích. Do soutěží jsou zapojeny všechny mateřské školy v republice, což je přes 290.000 předškolních dětí. Cílem akce je podpora zdravého sportu, myšlenky Fair play a olympismu. Soutěží se v duchu „Červen, duben, květen – hodně sportu dětem“.

 

Letošní rok se tradičně kromě sportovních soutěží koná také celorepubliková soutěž v kreslení „Kostík, můj kamarád sportovec“ a soutěž o cenu Fair play MŠ 2009. Více na www.skolnihry.cz.

Letos poprvé se koná také sportovní soutěž pro rodiče, učitelky i veřejnost – sázka „Doskočíme do Kanady? Více na www.DoskocimeDoKanady.cz .

 

Sportovní hry MŠ pořádá nezisková organizace Happy Time sdružení. Patronem Sportovních her MŠ je olympijská vítězka Kateřina Neumannová, kmotrem Václav Upír Krejčí. Záštitu převzali Český klub olympioniků a Plzeňský kraj. Generálním partnerem je Danone. Partnery jsou AVE odpadové hospodářství, Česká pošta, zdravá výživa Nový věk, kojenecká voda Fromin a Bino dřevěné hračky z Klatov. Mediálním partnerem je Český rozhlas 2 – Praha.

 

Více o celém projektu na www.skolnihry.cz