Stálá prezentace kraje za hranicemi

obrazek
12. července 2006 15:16, aktualizováno 14:16, Mgr. Jana Filípková
 

 

 

Ve čtvrtek 13. července v 15.00 hodin za přítomnosti člena Rady PK pro oblasti kultury a památkové péče Mgr. Martina Baxy a dalších představitelů veřejné správy Plzeňského kraje a Bavorska byl slavnostně uveden a představen reprezentant Plzeňského kraje do pozice kulturního manažera Centra Bavaria Bohemia ve městě Schönsee. Provoz této instituce, která sídlí v budově nově zrekonstruovaného bývalého pivovaru, byl zahájen v březnu letošního roku.

„Je to svým způsobem naprosto ojedinělý projekt. Centrum Bavaria Bohemia je otevřeno denně pro nejširší veřejnost, ať už z české či německé strany, a návštěvníkům jsou podávány informace o kulturním a společenském dění na obou stranách hranic. Jedná se o reálné uskutečňování česko – německého soužití a dochází tak k naplňování myšlenky vzájemného poznávání a přibližování. V neposlední řadě toto centrum slouží k propagaci Plzeňského kraje“,  vysvětluje Martin Baxa.

Plzeňský kraj očekává od svého reprezentanta v pozici kulturního manažera CeBB, že mimo jiné výrazně podpoří prezentaci kultury Plzeňského kraje na německé straně, včetně např. rozšíření povědomí o kulturních zařízeních zřizovaných Plzeňským krajem. Kraj na vlastní prezentaci na německé straně vyčlenil ze svého rozpočtu pro rok 2006 částku dosahujících 400 tisíc korun.

Výběrové řízení vypsané Západočeským muzeem v Plzni vyhrál Mgr. Václav Vrbík, absolvent Západočeské univerzity v Plzni, katedry germanistiky, se kterým byla smlouva o poskytování služeb kulturního manažera uzavřena na 1 rok. „Po uplynutí této zkušební doby bude poskytování těchto služeb Plzeňským krajem vyhodnoceno a rozhodnuto o dalším jeho působení v této funkci“, poznamenal Martin Baxa, který věří, že „vyslání reprezentanta Plzeňského kraje do Centra Bavaria Bohemia je velmi důležitým a mezním krokem v rámci česko – německých vztahů“.

 

Centrum Bavaria Bohemia ve městě Schönsee

Radní PK Mgr. Martin Baxa s vládním prezidentem Horního Falcka

Vstup do CeBB ve městě Schonsee

Ze slavnostního zahájení

Ze slavnostního zahájení

 

Ze slavnostního zahájení

Reprezentant PK během své práce v CeBB

Prezentace Plzeňského kraje v rámci CeBB

Budova, kde Centrum Bavaria Bohemia v Schonsee sídlí

 

Budova Centra Bavaria Bohemia ve městě Schönsee