Stánek kraje zaujal návštěvníky na Regintouru

13. února 2007 18:34, aktualizováno 17:34,

Plzeňský kraj se stejně jako v minulých letech zúčastnil ve dnech 11.-14. ledna brněnského veletrhu cestovního ruchu Regiontour 2007. Zcela nová expozice kraje pod heslem „Tady vznikl život, Zn. Plzeňský kraj“ zavedla návštěvníky o více jak 300 miliónů let zpět na samý počátek vzniku života. Expozice Plzeňského kraje byla pojata jako happeningová oslava narozenin našeho kraje, který vznikl právě před 310 milióny let. 

V Plzeňském kraji se totiž nacházejí nejstarší "Pompeje" na světě. Teplá mořská pánev zde hostila trilobity a mnoho dalších živočichů. Šuměly zde tropické pralesy. A to vše se ve vulkanickém popelu zakonzervovalo přímo na místě svého původního výskytu,“ uvedla k volbě tématu pro letošní veletrh náměstkyně hejtman pro cestovní ruch a marketing Olga Kalčíková. „Právě proto patří dnes širší okolí Plzně mezi světoznámé poklady života v minulých geologických dobách. Dobrodružství vědy zde díky unikátním zkamenělinám prožíval Joachim Barrande a mnoho dalších objevitelů zejména zakladatel paleobotaniky Kašpar hrabě Šternberk a profesor V. Frič. Dnes se mezi světová vědeckovýzkumná paleontologická pracoviště řadí i Západočeské muzeum v Plzni. Na výstavě v Brně chceme upozornit na tuto jedinečnost a pozvat turisty nejen k návštěvě celého našeho krásného kraje, ale tentokrát zejména do Plzně, na Rokycansko-Radnicko a severní Plzeňsko,“  dodala Olga Kalčíková.

Základem expozice byly prvky použité na výstavě Pravěk, která byla k vidění v Západočeském muzeu v Plzni letos v létě. Výstava ukázala nejvěrohodnější rekonstrukci 310 miliónů let starého pralesa. Expozici Plzeňského kraje na veletrhu tvořily modely rostlin a živočichů, kteří obývaly karbonská uhlonosná rašeliniště před 310 milióny lety, a které byly sestaveny tak, aby návštěvníkovi navozovaly pocit, že právě vešel do pralesa. Návštěvníky ke stánku již z dálky lákaly dva jedinečné modely prvohorního dinosaura Edaphosaura. Největší úspěch měl u návštěvníků 3D film, který populární formou přiblížil dávnou historii našeho kraje.